Vi behöver en sjukförsäkring att lita på
Nyhet 16 September, 2021

Vi behöver en sjukförsäkring att lita på

Av: Unionen Opinion

Sjukförsäkringen reformerades 2008 med målet att öka återgången till arbete. Men regelverket är inte anpassat till dagens utmaningar och alldeles för många människor som är allvarligt sjuka faller mellan stolarna och blir dribblade mellan myndigheten. Vi möter dem varje dag. Medlemmar som slitit hårt och länge men trots det inte får den trygghet som de förtjänar.

Det är dags att Sveriges sjukförsäkring reformeras och blir till en försäkring som det går att lita på. En rättssäker försäkring som tillåter att man hinner få bli frisk först. För att kunna jobba sen. För sjukförsäkringen är just en försäkring, som alla vi som jobbar betalar in till – för att få ut om vi skulle behöva det stödet en dag.

Här är Unionens tre viktigaste förslag på hur vi får sjukförsäkring att lita på:

1. Ändra undantagen vid dag 365 så att fler hinner slutföra sin rehabilitering.
Som det är nu tvingas vissa sjukskrivna till omställning, bara för att de behöver lite mer tid att komma igen. Men att välutbildade människor måste säga upp sig från sina jobb för att ta ”enklare arbeten” i en tid där företag söker med ljus och lykta efter kompetens är inte rimligt.

2. Rösta för regeringens förslag om att Försäkringskassans bedömning vid dag 180 ska göras mot angivet normalt förekommande arbete.
I dagsläget tvingas sjukskrivna personer vid dag 180 att söka vad myndigheten kallar normalt förekommande arbete – ett luddigt begrepp för jobb som ibland inte finns. Man måste förstå vilket slags arbete man ska kunna utföra. Därför behöver detta luddiga och rättsosäkra begrepp förtydligas.

3. Ändra lagen så att det blir möjligt för en deltidssjukskriven att själv anpassa förläggningen av arbetstiden.
Som det är nu ska en deltidssjukskriven person fördela arbetstiden jämnt över arbetsveckans alla dagar. Men det passar inte alla. Ibland är det bättre att jobba en hel dag, för att sedan återhämta sig dagen efter.

Du kan läsa mer om Unionens förslag i vår policy brief.