Klimatsmart: Knuffa kollegan i rätt riktning
Klimat och miljö 26 September, 2019

Klimatsmart: Knuffa kollegan i rätt riktning

Av: Unionen Opinion

Att klimatet krisar kan inte ha undgått någon. Stora förändringar pågår. Men det är också så att många bäckar små gör stor skillnad. För varje kilo räknas. Även ditt vardagsliv. Även din jobbvardag. Du och dina kollegor kan göra mycket för att minska koldioxidutsläppen. Så vill du få dina jobbarkompisar att bli klimatsmartare – nudga dem i rätt riktning.
Nudging är en metod som handlar om att vänligt och nästan omärkbart knuffa människor mot rätt val. Många av oss vill väl, men när vi väl står där så är det mycket som spelar in. Då kan man behöva en liten nudge. Det handlar inte om manipulation, utan om att guida i rätt riktning, menar Katharina Paoli, nudgingexpert hos A Win Win World.

– Jag exempelvis vill äta så vegetariskt, ekologiskt och säsongsanpassat som möjligt. Ändå när jag kommer ut från affären kan jag ha ett antal icke ekologiska produkter och grönsaker som inte är i säsong i påsen. För många saker påverkar mig, alltifrån hunger till hur produkterna är arrangerade i butiken. Man vill göra rätt, men hjärnan lägger ibland krokben på en.

Enligt nudging ska det vara lätt att göra rätt. En klassisk nudge i butiken är att man har målade fotsteg i golvet som leder till de ekologiska bananerna. Så små saker ökar försäljningen. En vanlig nudge på jobbet är att man har dubbelsidig svart-vit utskrift inställt som default på skrivaren. Men personen väljer alltid själv, det bygger på det egna fria valet.

– Pekpinnar som ”din mamma jobbar inte här” och “du borde-åsikter” är inte nudgar. Däremot har humor visat sig vara ett effektivt verktyg. Och tänk på tajmingen, försök lägga nudgen mitt i valsituationen, få minns en uppmaning man fick åtta timmar tidigare, säger Katharina Paoli.