Kan chefen tvinga mig att åka till kontoret?
Nyhet 8 December, 2020

Kan chefen tvinga mig att åka till kontoret?

Av: Unionen Opinion

Regeringen skärper tonen: Fler måste jobba hemma. Samtidigt hör oroliga medlemmar av sig och säger att chefen vill se dem på kontoret. Vad gäller? Kan du tvingas åka in till jobbet? 

Regeringen ryter nu i och säger att fler måste jobba hemifrån, för att minska smittspridningen.

– Det här är absolut en skärpning av vad som förväntas av arbetsgivarna (…) Vi har ett väldigt allvarligt läge och därför behöver vi se till att ännu fler arbetsgivare gör det möjligt för fler att jobba hemifrån, sa arbetsmarknadsministern Eva Nordmark till Ekot.

Samtidigt hör medlemmar av sig till Unionen, och säger att de känner sig tvingade att gå till jobbet.

”Tidigare satt vi hemma och jobbade, men nu tycker chefen att detta dragit ut på tiden så mycket att vi ska återgå till kontoret på minst halvtid.”

”Min man tillhör en riskgrupp, så jag vi är väldigt försiktiga generellt, därför känns det oroligt att behöva åka buss och sitta på kontor.”

”Min chef säger att de erbjuder alla munskydd, så det borde inte vara några problem att komma till jobbet.”  

”Jag är inte särskilt orolig för egen del, men att åka in till jobbet, dela kaffeautomat och ses över mötesbord bidrar ju till smittspridningen, vilket vi är tillsagda att inte göra. Så av principskäl vill jag inte åka in.”

– Vår rådgivning får in en hel del samtal från medlemmar som hör av sig och är oroliga. Det handlar om arbetsgivare som vill att medlemmen ska jobba på arbetsplatsen, trots att arbetet tidigare har utförts på distans från bostaden, eller andra situationer där medlemmen upplever att det skulle gå bra att utföra arbetet hemifrån. Det kan också handla om att arbetsgivaren vill att man ska komma in till vissa möten, ett visst antal dagar per vecka eller helt och hållet, säger Unionens förbundsjurist Elisabet Ohlsson.

Och visst kan man förstå folks oro. Särskilt om beslut fattats av godtyckliga skäl, menar Unionens arbetsmiljöexpert Annica Hedbrant.

– Jag har exempelvis hört talas om arbetsplatser där högsta ledningen uttryckligen har sagt att alla som kan ska jobba hemifrån, men där en enskild chef går emot detta och säger att ”min grupp ska vara på plats”, säger Annica Hedbrant.

Varför skulle en chef göra det?

– Det kan bero på osäkerhet i ledarskapet, ett kontrollbehov, eller att man duckar möjliga konflikter. För det kan ju vara så att vissa personer har uppgifter som faktiskt måste utföras på plats medan andra i samma grupp lätt kan jobba hemifrån. Då kan en chef tycka att det är lättast att samma regler gäller alla för att slippa tjafs, men där måste chefen vara stor nog att kunna förklara att olika upplägg gäller för olika personer just nu. Hela samhället är ändå i ett ovanligt läge just nu, säger Annica Hedbrant.

Om jag är orolig för covid 19, men känner mig pressad att komma till kontoret. Vad ska jag göra?

– Rekommendationen från Folkhälsomyndigheten är att alla som kan ska jobba hemma, så arbetsgivaren måste åtminstone kunna motivera sitt beslut och visa att man vidtagit åtgärder för att skapa en smittsäker arbetsplats. Annars följer man inte arbetsmiljölagen. Att ställa fram några munskydd duger inte, säger Annica Hedbrant.

Hon menar att även oro ska tas på allvar, till och med om oron handlar om en person i ens närhet. Man kanske har ett barn som varit allvarligt sjuk och har nedsatt immunförsvar, eller så tillhör ens partner en riskgrupp.

– Arbetsgivare ska ta oro på allvar även när det gäller omständigheter som chefen faktiskt inte kan påverka, men som påverkar dig som anställd. I det läget ska möjligheter att anpassa arbetet undersökas, så att du kan göra ett bra jobb. Kanske kan du få ett eget kontor, eller få jobba andra tider så att du slipper åka kollektivt i rusningstrafik.

Men kan chefen verkligen tvinga mig att komma till jobbet? Svaret på den frågan är ja. Och du kan inte strunta i att gå till jobbet för att du känner oro över covid 19. Det kan ses som arbetsvägran, vilket i värsta fall kan leda till att du blir uppsagd.

– En chef kan bestämma det med stöd av arbetsledningsrätten, men det innebär inte att arbetsgivarens ansvar för arbetsmiljön försvinner. Man måste se till att arbetet kan ske på ett smittsäkert sätt.

Så om hårt sätts mot hårt är det bättre att tänka kreativt än att inte gå till jobbet. Annica Hedbrant tipsar då om att ta upp frågan med ditt arbetsmiljöombud eller facket. Kanske är det så att många känner samma sak, och om ni kan gå ihop och göra gemensam sak så får ni mer tryck i frågan i relation till arbetsgivaren.

– Vi har också sett att om man får vara delaktig i riskbedömningsarbetet, alltså delaktig i att hitta risker och lösningar, så minskar oron, säger Annica Hedbrant.

Comments are closed.