Intervju: Ajmal Esmaty
Nyhet 25 Juni, 2018

Intervju: Ajmal Esmaty

Av: Unionen Opinion

Ajmal Esmaty är 38 år gammal och kom till Sverige 2013 från Afghanistan. Han är utbildad ingenjör och hade arbetat i 6 år som arbetsledare på väg och anläggning, och 2 år inom husbyggnation innan han var tvungen att fly. Ajmal beviljades uppehållstillstånd och flyttade till Göteborg för att söka jobb i maj 2015. Via Arbetsförmedlingen läste han samhällsorientering 3 timmar i veckan och började läsa svenska för invandrare. Han hittade ett program för ingenjörer på Skanska som han gick men det var fortfarande svårt med språket. Ajmal bestämde sig för att lära sig mer svenska och läste svenska som andra språk. Han sökte en tjänst på NCC som arbetsledare och blev tipsad om att söka till Nystart. Ajmal antogs och började på Nystart i Göteborg den 1 november 2017.

»Vi kommer från olika kulturer men det är viktigt att veta vad som gäller här. I Sverige måste man komma i tid, jag kommer alltid en kvart innan jag ska börja jobba.«

– Jag trivs jättebra i skolan och på jobbet, jag lär mig jättemycket, säger Ajmal. Det är bra att vi får blanda teori och praktik, det hjälper oss att förstå hur det fungerar. Alla hjälper varandra och NCC satsar verkligen på deltagarna. Min handledare visar mig så mycket och lär mig allt, fortsätter Ajmal glatt.

När Ajmal jämför utbildningen på Nystart med samhällsorienteringen säger han att det är stor skillnad. De läser heltid varje dag på Nystart, jämfört med 3 timmar i veckan, och lärarna på Kunskapsskolan är så duktiga. Att lära sig om hur en svensk arbetsplats fungerar och om samhället, är viktigt enligt Ajmal.

– Vi kommer från olika kulturer men det är viktigt att veta vad som gäller här. I Sverige måste man komma i tid, jag kommer alltid en kvart innan jag ska börja jobba, säger Ajmal.

»Det är bra att vi får blanda teori och praktik, det hjälper oss att förstå hur det fungerar.«

En annan stor skillnad som Ajmal upptäckte under praktiken var att man pratade och diskuterade ofta i arbetslaget. De tar en kort paus och diskuterar bästa lösningen för att komma vidare. På så sätt kommer många åsikter fram och vi fattar bra beslut, berättar Ajmal. Så var det inte i Afghanistan där chefen fattade beslut ensam. Det är också en stor skillnad i arbetsmiljö och säkerhet. Här har vi veckomöten så alla vet vad de ska göra den kommande veckan, berättar Ajmal.

Ajmal har också lärt sig mycket språk och grammatik under programmet. När han är ute på praktik har han sin språkbok med sig där han skriver upp minst 3 nya ord varje dag som han lär sig. Det tekniska språket och alla förkortningar tar tid att lära. I Afghanistan jobbade Ajmal som arbetsledare och drömmen är att fortsätta jobba som arbetsledare.

– Det är väldigt annorlunda att vara chef i Sverige jämfört med Afghanistan, här är man vän med alla och pratar med alla, det gillar jag, säger Ajmal.

Läs hela boken här: Släpp fram kraften – 10 smarta jobbvägar för nyanlända högskoleutbildade

Skribent: Catharina Bildt Grape