“Här kan du jobba ihjäl dig”
Nyhet 14 November, 2017

“Här kan du jobba ihjäl dig”

Av: Unionen Opinion

“Anders” (han heter något annat men vill vara anonym) har jobbat på ett företag i New York i mer än tio år. Han har gjort karriär och trivs med sitt jobb. Men han håller med om att det är viktigt att veta vad man ger sig in på innan man packar väskan för att jobba i det stora äpplet.

“Många av mina vänner i branschen jobbar mer eller mindre ihjäl sig. Det är tufft. I den här staden är det svårt att ta sig upp och göra karriär. Och som svensk är det ofta svårare än som amerikan. Du måste känna folk, kunna spelet. Reklambranschen avviker kanske lite, där har du nästan jobb om du är svensk bara för att du är svensk. Men bank, finans och juridik är tuffa branscher här”, säger han.

I Sverige tar man halvdagar och klämdagar ibland, och tar sommarlov, höstlov osv när barnen har det. Så funkar det inte riktigt här, menar “Anders”.

“Här i New York känner man trycket. Du måste prestera bra, annars åker du ut. Men när alla springer fort vill du också göra det”, säger han.

Men det är inte bara tuffare att jobba i New York.

“Det är samtidigt lättare att jobba hårt här, för det finns så mycket mer service och tjänster att köpa till vettiga priser.”

Med tiden har han lärt sig hantera stressen. Till exempel innebär jobb mot svenska företag att det händer en massa nattetid.

“När jag vaknar på morgonen har jag minst 35 mail från Sverige. Förut stressade det mig, jag kände att jag låg efter redan från början. Nu vaknar jag, kollar mailen och gör en bedömning om vad som är bråttom och inte. Och sedan är det skönt eftersom jag då har ganska bra koll på hur dagen ska bli redan från början. Sedan är eftermiddagen och kvällen ganska lugn, fördå störs jag inte.”

Vinster med New York tycker han är att du kan växa både professionellt och som människa.

“Du utsätts för nya människor, nya kulturer, nya tankesätt och nya metoder. Du ökar din stresstålighet och få mer skinn på näsan.”

“Sedan tror jag att det är bra att komma hem och ha den här erfarenheten i din cv. Du kan jobba i internationella sammanhang.”

Han tycker själv att han haft tur. Men trots att han har barn har det inte fungerat att vara föräldraledig mer än 2-3 veckor i samband med födseln, det finns inte vabb och det går massor med pengar till nanny och förskola.

“Jag har alltid tänkt att jag ska stanna kvar utomlands. Men sedan jag fick barn har jag börjat fundera. New York är en av de svårare städerna i världen att ha barn i. Dessutom är risknivån högre. Så det är klart att man från tid till annan funderar över att flytta hem igen.”

“Jag har aldrig riktigt tänkt på hur det skulle bli om jag kommer hem. Men det får jag lösa då i så fall.”