Fotboll och familj – en omöjlig ekvation?
Nyhet 14 Maj, 2019

Fotboll och familj – en omöjlig ekvation?

Av: Unionen Opinion

Löneskillnaden mellan män och kvinnor inom fotbollen påverkar inte bara träningen och den egna ekonomin. Unionens undersökning ”Ojämn spelplan” visar att den också får mer långtgående effekter på de kvinnliga elitspelarnas hälsa och privatliv.

Manliga spelar menar att den främsta anledningen till att man en dag kommer att sluta spela är skador och bristande motivation. För kvinnorna handlar det om ekonomi och viljan att bilda familj. Inte konstigt, med tanke på att ungefär hälften av de elitspelande kvinnorna inte kan leva på sina inkomster från fotbollen. Och unga tjejer har redan i tonåren förstått att det blir svårt att förena familjeliv och fotbollskarriär. Eller som en kvinna i utredningen säger:

– Man måste jobba med annat för att kunna leva.

I ett jämställt arbetsliv finns det utrymme för graviditet och föräldraledighet – i resten av arbetslivet vid det här laget självklara rättigheter. Det borde även här vara giltiga och rimliga skäl till paus från träning och matcher utan att för den skull bli missgynnad.

– En kvinna bör, precis som vid en skada få möjligheten att komma tillbaka till sin klubb och landslag. En graviditet är dessutom mer förutsägbar och lättare att planera för än en skada, säger Jalali Shadé, utredare hos Unionen.

Och att ekonomin har betydelse för familjebildningen vet vi. Det faktumet gäller även fotbollsspelare. Utredningen visar att bland de elitspelande männen, som nästan alla tjänar så att de kan leva på sitt spelande, har hälften barn, medan bara tre procent av de elitspelande kvinnorna har bildat familj.

Orättvisorna ger även effekt på hälsan. En kvinna i utredningen säger att:

– Jag stressar för mycket, det är svårt att spela på den nivån och ändå jobba heltid.

Just skadefrekvensen brukar var ett vanligt argument i debatten, det sägs att kvinnor inte pallar fotboll lika bra som män.

– Men forskare har börjat titta på om exempelvis knäskador inte bara har fysiologiska orsaker, utan också hänger ihop med stress, som gör att risken för att skadas ökar. Om en kvinna som spelar på elitnivå har ett heltidsjobb, som hon skyndar sig från för att hinna till träningen, samtidigt som hon känner dåligt samvete mot såväl tränaren som chefen, så kanske det inte är så konstigt att fler kvinnor skadas, säger Susanna Hedenborg, professor i idrottsvetenskap och docent i ekonomisk historia vid Malmö Universitet.

Här kan du läsa hela rapporten “Ojämn spelplan”.