Fotboll är också lön, villkor, försäkringar, avtal, sjukdom, semester och stress
Organisationer & föreningar 20 Juni, 2018

Fotboll är också lön, villkor, försäkringar, avtal, sjukdom, semester och stress

Av: Unionen Opinion

UNI World Liverpool 2018

Ang. Motion 17
#WORLD PLAYERS UNITED – CHAMPIONING THE DIGNITY OF THE PLAYER AND THE HUMANITY OF SPORT

Fotboll är inte bara boll, mål och gemenskap. Fotboll är också lön, villkor, försäkringar, avtal, sjukdom, semester och stress. Zlatan Ibrahimovic och Nilla Fischer är namn på två svenska fotbollsstjärnor som spelar på världsnivå. De kan allt om passning, strategispel, tacklingar, straff och seger. Zlatan och Nilla fyller fotbollsarenor, drar in massor med pengar till sina klubbar och sponsorerna står i kö för att synas tillsammans med dem. Nilla och Zlatan är typiska superhjältar. Och vi på unionen, vi är vana vid att organisera superhjältar på många olika sorters arbetsplatser.

Vi kallar oss för idrottens fackförbund därför att vi vet att mänskliga superhjältar har fler behov än att sparka boll och göra mål. Att prestera på superhjältenivå kräver att du har försäkringar och goda anställningsvillkor. En superhjälte behöver känna sig trygg på sin arbetsplats för att kunna prestera på topp.

Båda Nilla och Zlatan har andra liv vid sidan av fotbollen. Att få ihop privatlivet med arbetslivet är en viktig fråga som vi driver och det gör vi självklart också för elitidrottsutövare. Nilla Fischer är utöver fotbollsproffs också småbarnsförälder. I Nillas instagramkonto samsas bilder från Champions League med bilder från nattmangling med det lilla sömnlösa barnet. För oss som idrottens fackförbund är det självklart att arbeta aktivt för att möjliggöra föräldraledighet även för elitidrottare.

Unionen organiserar idag fotboll och hockeyspelare via olika samverkansavtal med spelarföreningarna. Exempelvis har Unionen och spelarföreningen Fotboll i Sverige (SFS) ett samverkansavtal som innebär att vi gemensamt tillvaratar elitfotbollsspelarnas intressen.
Samarbetet med spelarföreningarna stärker oss i det fackliga arbetet. Medan SFS bidrar med rådgivning vid kontraktsskrivning, agenter, försäkringar, skatt, deklaration, sjukkassa, a-kassa, utbildning och karriärplanering kan vi bidra med stöd i arbetsrättsliga frågor, förhandlingar och arbetsmiljökompetens. Det är också Unionen som tecknar kollektivavtalet.

I takt med att allt fler kvinnor spelar på elitnivå har diskussionen om jämställdhet blivit mer levande inom idrotten. Kvinnor ligger idag långt efter männen gällande löner och villkor- inom fotboll och ishockey. Inom fotbollen började de kvinnliga spelarna att organisera sig på 70-talet. Inom hockeyn har resan tagit längre. Beslutet om facklig organisering togs så sent som i april 2018. Jämställdheten inom idrotten går långsamt och vi inser vår roll och känner ett ansvar.

Facklig organisering är ett viktigt steg för att uppnå jämställdhet och schyssta villkor på alla arbetsplatser och vi kommer att arbeta för att organisera fler idrotter och elitidrottsutövare i Unionen.

Theres Sysimetsä, Unionen

Foto: Peter Tai Christensen

Comments are closed.