Unionens avtalskrav: löneutfyllnad vid VAB
Analyser 27 Januari, 2017

Unionens avtalskrav: löneutfyllnad vid VAB

Av: Stina Jakobsson

Vabruari – årets sjukaste månad för barn och föräldrar – närmar sig med stormsteg. Förutom att det är synd om alla sjuka barn, så ger vabbandet också ett betydande tapp i föräldrarnas plånböcker. Därför kräver Unionen nu löneutfyllnad vid VAB.

För precis som så många andra delar av socialförsäkringssystemen, så har taket för vilka inkomster som ersätts vid VAB (tillfällig föräldrapenning) inte hängt med i löneutvecklingen. På Unionen ser vi gärna att vi har försäkringssystem som speglar det verkliga inkomstbortfallet – även för tjänstemännen. Så är inte fallet idag.

Taket vid tillfällig föräldrapenning: 28 000 kronor

Försäkringskassan ersätter omkring 80 procent av inkomsten när du vabbar, men bara upp till taket på 7,5 prisbasbelopp. Det motsvarar en månadslön på 28 000 kronor. Samtidigt är genomsnittlönen för en tjänsteman i privat sektor 39 900 kronor (år 2015), enligt statistik från Medlingsinstitutet. För majoriteten av Unionens medlemmar blir tappet på lönespecen med andra ord ytterst kännbart vid VAB.

Vi vill dela på vabben – men misslyckas

Att det då kan tyckas lockande att den förälder som tjänar minst tar merparten av vabbandet är inte så konstigt. Vanligen är denna förälder en mamma. Ekonomiska skäl uppges också vara det vanligaste skälet till hur man fördelar vabbandet mellan föräldrarna, enligt Unionens undersökning: 43 procent av de svarande anser att ekonomiska skäl avgör vem som stannar hemma.

Samtidigt uppger 75 procent av de svarande i Unionens undersökning att de försöker dela så lika på vabbandet som det går. Det verkar dock inte lyckas så värst bra. Statistik från Försäkringskassan visar att kvinnor alltjämt tar ut majoriteten av vab-dagarna (närmare 63 procent av dagarna 2014).

Så ska det inte behöva vara! Alla föräldrar – oavsett kön och lön – har rätt till både ett aktivt yrkesliv och ett aktivt föräldraskap.

Unionens avtalskrav: 90 procent av lönen

Unionen kräver därför att arbetsgivaren fyller ut med upp till 90 procent av lönen, oavsett vad du tjänar, vid maximalt fem VAB-dagar per år. Även personer med inkomster under taket får alltså en extra slant med Unionens förslag, då vi vill höja ersättningsnivån från 80 till 90 procent.

Kravet har lagts fram inom industrin

Kravet har i nuläget lagts fram till arbetsgivarna inom industrin. Förhoppningsvis ser arbetsgivarna inom industrin fördelarna med förslaget, och förhoppningsvis kan kravet så småningom bli verklighet både inom industrin och på andra områden.

Förslaget beräknas kosta en mycket liten andel av den totala lönesumman, men göra stor skillnad för individen. Löneutfyllnad vid VAB kan också vara ett bra sätt för företagen att visa sig som attraktiva arbetsgivare för småbarnsföräldrar och på så sätt locka till sig kompetent arbetskraft.

Vad har vi att vinna?

Unionen har i veckan uppmärksammat det faktum att allt fler tjänstemän väljer att vobba – jobba hemifrån med sjukt barn – istället för att vabba. Så vad har arbetsgivaren att vinna på att man vabbar i stället?

Det är toppen att möjligheten att vobba finns, men vi måste också komma ihåg att det ofta varken är realistiskt eller lämpligt att vobba istället för att vabba. (Prova att ”jobba” i sällskap av en 1,5-åring utan självbevarelsedrift som älskar att klättra, så förstår du vad jag menar…)

Men i dagens stressade, slimmade arbetsliv tror jag faktiskt också att det kan vara både bra och nyttigt att stanna upp ibland, släppa jobbet helt, koppla ner, och bara ge sig hän åt att snyta näsor och bjuda på blåbärssoppa en hel dag. Vem vet – kanske kommer den anställda tillbaka till jobbet dagen därpå och är mindre stressad och mer produktiv, än om hen försökt upprätthålla jobbet hemma med sjukt barn? Och alldeles oavsett produktivitet så är det ens lagliga rätt att göra det.

Hurra för slopat anmälningskrav!

Igår föreslog regeringen en förändring i anmälningsplikten för VAB. Som det är i dag måste man dels anmäla VAB till Försäkringskassan den första dagen barnet är sjukt, dels ansöka om ersättning när barnet är friskt. Försäkringskassan har tidigare påkallat att detta är onödigt krångligt, och igår svarade alltså regeringen med förslaget att det första steget, själva anmälan, ska avskaffas.

Jag vet inte hur många gånger jag kommit på sisådär vid 22-tiden på kvällen, att jag glömt anmäla VAB. Som småbarnförälder kan jag därför bara ropa hurra åt detta förslag. Självklart skulle det underlätta för föräldrar om detta anmälningskrav togs bort helt. Samtidigt är det förstås av yttersta vikt att detta inte sker på bekostnad av ökad risk för fusk och felaktigt utnyttjande av försäkringen.

Vobba om du vill – men du har rätt att vabba!

Vobba om du vill – men kom ihåg att du har rätt att vabba! Unionen vill se ett föräldravänligt arbetsliv. Löneutfyllnad vid VAB är en del i detta.

Vabbar du idag? Här är lite vab-underhållning.

Comments are closed.