Dags att hissa regnbågsflaggan extra högt!
HBTQ-priset 2018 1 Augusti, 2018

Dags att hissa regnbågsflaggan extra högt!

Dags att hissa regnbågsflaggan extra högt! – Lina Andersson

Av: Lina Andersson

För Unionen är Pridefestivalen både ett en glädjefest och ett tillfälle att tydligt visa var vi står i frågor som inte borde behöva finnas på agendan längre. Medan Europride förväntas bli den största prideparaden någonsin i Stockholm finns det fortfarande länder där det är förbjudet att gå i ett pridetåg. I andra länder innebär att gå in en prideparad ett ständigt exponerande för hot, hat och våld.

Vår rätt att vara oss själva är fundamental.

Även om mycket har förbättrats i Sverige de senaste åren så har Sverige en förbluffande färsk historia av sjukdomsförklaring av homosexuella, brist på juridiskt erkännande av samkönade föräldrar och särlagstiftning för samkönade par. Det är bara lite drygt fem år sedan tvångssterilisering av personer som genomgår könsbekräftande vård upphörde. De positiva förbättringar som har hänt de senaste åren förtjänar verkligen att firas. Även i arbetslivet händer det mycket positivt. Färre personer blir utsatta för våld, hot och diskriminering på jobbet. Men det är fortfarande en lång väg kvar att gå.

För lite drygt en månad sedan gjorde den nazistiska organisationen NMRs (Nordiska motståndsrörelsen) närvaro i Almedalen att RFSL Ungdom ställde in sitt deltagande. RFSL Ungdom har fog för att vara oroliga för sin säkerhet. HBTQ-personer är en av nazisternas utpekade måltavlor och det är vid flera tillfällen som HBTQ-personer har blivit utsatta för hot, hat och våld från nazister. Under Almedalsveckan blev också en kvinna som bar regnbågsflaggan attackerad av just NMR.

Det nazistiska våldet är ett hot mot grundläggande demokratiska värden. Det känns därför extra viktigt att vi alla hissar regnbågsflaggan extra högt i år. Både för att fira, och för att visa att vi står upp för alla människors lika värde.