”Tillväxt för ett fackförbund viktigt för mig som medlem”

Tobias Filipsson, medlem i Unionen. Foto: Markus Tiburzi

Tobias Filipsson, medlem i Unionen. Foto: Markus Tiburzi

Unionen är Sveriges största fackförbund med 644 000 medlemmar. Förra året växte man med nästan ett Piteå, positivt tycker medlemmen Tobias Filipsson som arbetar som grafisk designer i… just det, Piteå.

Tobias Filipsson arbetar som grafisk designer och illustratör på en content- och digitalbyrå. Det Tobias arbetar med är främst att designa webbsidor och han har varit medlem i Unionen sedan han började jobba.

Facket med från start

– Att vara medlem i facket har jag med mig hemifrån, det var bland det första som mina föräldrar sa när jag skulle börja jobba, minns Tobias.

När föräldrar ”tjatar” kan det få motsatt effekt, men inte i det fallet.

– Om något skulle hända får jag hjälp av någon som kan, en person som inte är anställd på mitt jobb. Du får möjlighet att prata om saker som kan vara känsliga att ta upp med din chef. Det är skönt att känna att det finns någon form av stöd i bakgrunden.

Hemmakär

Tobias pluggade i Nyköping, en YH-utbildning inom grafisk formgivning och projektledning. Han flyttade från Piteå direkt efter gymnasiet för att testa något nytt, men återvände efter utbildningen.

– Jag är nog ganska hemmakär, konstaterar Tobias med ett leende.

Efter utbildningen var det dock svårt att få jobb som grafisk designer varför Tobias testade andra yrken, bland annat jobbade han i Piteås hamn med att lasta stora fraktfartyg. En spännande erfarenhet, men det var ju som grafisk designer han ville arbeta. Via Arbetsförmedlingen fick han praktik på en reklambyrå i Piteå, som delade lokal med content- och digitalbyrån.

– Efter att praktiken var över fick jag jobbet och har varit där sedan dess. En liten avstickare till Stockholm blev det under ett år, men sedan tillbaka hit till Piteå där både jag och min flickvän trivs och känner oss hemma, berättar Tobias.

Jag var ”the go to guy” när det kommer till fackliga frågor

Viktigt att vara medlem

I sin yrkesvardag har inte Tobias behövt använda sitt fackliga medlemskap, men han gillar ändå tanken av att ha ett skyddsnät om något oförutsett skulle hända. Dessutom har han utvecklat sina fackliga kunskaper genom att vara förtroendevald.

– Jag har använt Unionens lönekalkylräknare inför löneförhandlingar och så har jag faktiskt varit fackligt ombud på jobbet. Jag var ”the go to guy” när det kommer till fackliga frågor och det kändes bra att vara den personen. Det var dock ingen som kom och frågade någonting, skrattar Tobias och berättar att de flesta på arbetsplatsen är medlemmar i facket.

När han får höra att Unionen förra året växte motsvarande ett Piteå blir han förvånad.

-Jag trodde inte att det växte så mycket, Piteå är ju hyfsat stort. Att ha en sund tillväxt för ett fackförbund känns bra. Det visar att inte jag är den enda som tycker att det är viktigt att vara medlem.

Fakta

Namn: Tobias Filipsson

Ålder: 27 år

Yrke: Grafisk designer och illustratör

Intressen: Skidåkning och film

Kommentera