Vår Politik 15 Juni, 2018

Plattformsekonomi

Av: Unionen Opinion

Utmärkande för företag inom plattformsekonomin (eller delningsekonomin, gig economy och uber-ekonomin som den också kallas) är att chefen kan beskrivas som en app där den som utför uppdraget inte har en fast anställning. Unionen bejakar framtiden och varken kan eller vill stoppa teknikutvecklingen.  Men med de nya företagen inom plattformsekonomin ser vi en risk att människor utnyttjas. Det är inte hållbart. Därför jobbar vi för trygghet och schysta villkor även där.

  • Teknikutvecklingen får aldrig innebära att den reglerade arbetsmarknaden avvecklas eller att en del av arbetsmarknaden står utan reglering.
  • Ytterst handlar det här om alla som arbetar i Sverige ska kunna leva på sin lön. Alla ska känna trygghet om man blir sjuk, arbetslös, förälder eller går i pension.
  • Agerar vi inte nu är risken stor att grupper hamnar utanför och att grupper ställs mot varandra. Ett sådant samhälle vill ingen ha.
  • Lösningen är istället att göra det lättare att göra rätt för sig. Det ska vara enkelt att följa regler och avtal. Plattformsföretag ska vara bra arbetsgivare och uppdragsgivare.  Det kräver i sin tur att företag inom plattformsekonomin ställer sig bakom den svenska modellen.

Läs mer:

https://unionenopinion.se/kampanjer/plattformsekonomi/

Comments are closed.