Vi behöver en sjukförsäkring att lita på
Nyhet 21 Juli, 2021

Vi behöver en sjukförsäkring att lita på

Av: Unionen Opinion

Att sjukförsäkringen i Sverige inte fungerar särskilt bra just nu är välkänt. Alldeles för många människor som är allvarligt sjuka faller mellan stolarna eller får underkasta sig absurda beslut från myndigheten. För de är inte friska. Kan inte kliva upp ur sängen. Oavsett hur mycket handläggaren påstår att de är fullt arbetsföra.
Och ändå är sjukförsäkringen just en försäkring, som alla vi som jobbar betalar in till – för att få ut om vi skulle behöva det stödet en dag. Det är därför orimligt att personer som varit med och bekostat försäkringen, sedan inte får ut från den. Vi behöver en sjukförsäkring att lita på. En som accepterar att man måste få bli frisk först. För att kunna jobba igen, och åter bidra till systemet.
Här är Unionens fyra viktigaste förslag på hur vi får sjukförsäkring att lita på:

  1. Ändra undantagen vid dag 365 så att fler rehabiliteringsprocesser tillåts slutföras. Som det är nu tvingas vissa sjukskrivna till omställning, bara för att de behöver mer tid att komma igen. Men att välutbildade människor måste säga upp sig från sina jobb för att ta ”enklare arbeten” i en tid där företag söker med ljus och lykta efter kompetens är galet.
  2. Rösta för regeringens förslag om att Försäkringskassans bedömning vid dag 180 ska göras mot angivet normalt förekommande arbete. I dagsläget tvingas sjukskrivna personer vid dag 180 att söka vad myndigheten kallar normalt förekommande arbete – ett luddigt begrepp för jobb som ibland inte finns. Man måste förstå vilket slags arbete men ska kunna utföra. Därför behöver detta luddiga och rättsosäkra begrepp förtydligas.
  3. Ändra lagen så att det blir möjligt för en deltidssjukskriven att själv anpassa förläggningen av arbetstiden. Som det är nu ska en deltidssjukskriven person fördela arbetstiden jämnt över arbetsveckans alla dagar. Men det passar inte alla. Ibland är det bättre att jobba en hel dag, för att sedan återhämta sig dagen efter. 
  4. När en försäkrad får rehabiliteringsersättning ska rehabiliteringskedjan pausas.

Du kan läsa mer om Unionens förslag i vår policy brief.

Comments are closed.