Vad är Märket? Allt om Märket!
Avtal2020 13 September, 2019

Vad är Märket? Allt om Märket!

Av: Unionen Opinion

När kollektivavtalen – som till stora delar styr dina anställningsvillkor – ska omförhandlas med arbetsgivarna så kallas det avtalsrörelse. Unionen tecknar över 80 kollektivavtal med unika och anpassade villkor för olika branscher i arbetslivet.

Ett begrepp, ett ord och ett verktyg som dyker upp i avtalsrörelsen är Märket. Men vad är ens Märket som alla pratar om? Vad spelar det för roll, för höjda löner och förbättrade arbetsvillkor. Och vad har det med företagens konkurrenskraft att göra?

Så här säger bland andra Unionens Förbundsordförande Martin Linder, om Märket.
“Som anställd vill jag ha högre lön, en bra arbetsmarknad med många spännande jobb som jag kan byta till, och jag vill ha goda arbetsvillkor. Allt det bidrar märket till.”

Märket – en förutsättning för mer pengar i plånboken, goda arbetsvillkor samt fler och bättre jobb genom att företag kan behålla sin internationella konkurrenskraft. Vi vill öka kunskapen om Märket som är så viktigt för bättre lön och arbetsvillkor. Därför har vi lanserat en kunskapssajt, där du kan få mer information och svar på fina frågor om Märket.

För att reda ut varför Märket är viktigt och helt centralt i en avtalsrörelse så har vi skapat en källa för kunskap och inspiration. Alltommärket.se

Alltommärket.se

Vill du veta mer om Unionens arbete i avtalsrörelsen så ska du gå till Unionens hemsida för avtalsinformation. Klicka här för att komma till Avtal2020.