“Kursen uppdaterar min kompetens”
Nyhet 31 Maj, 2020

“Kursen uppdaterar min kompetens”

Av: Unionen Opinion

Säljarens roll förändras snabbt i och med digitaliseringen. Istället för att se det som ett problem utbildar sig Sofie Remblegård i digital marknadsföring. ”Det är roligt att utvecklas, och jag vill kunna ta mig an nya roller.”

När det är stor konkurrens om de intressanta jobben, är det viktigare än någonsin med kompetensutveckling. Det inser Sofie Remblegård, 37 i Malmö. Hon har jobbat med försäljning i olika former i mer än 15 år, och vet vad som krävs.

– Jag drivs av att utvecklas och förbättra saker. Visst ringer vi kalla samtal ibland på mitt nuvarande jobb, men jag försöker också tänka nytt. Vilka mässor ska vi stå på? Kanske ett it-bolag inte ska stå på en it-mässa, utan sticker ut mer på en industrimässa. Jag vill också jobba mer med digital marknadsföring, lära mig vilka kanaler man ska finnas i och analysera data.

Sofie ser hur säljrollen förändras av digitaliseringen, men istället för att skrämmas av förändringen ser hon dess möjligheter.

– I framtiden skulle jag gärna ta en kombinerad roll som koordinator i gränslandet mellan sälj, marknadsföring och kanske e-handel.

För att få mer kunskap att stå på sökte hon nyligen en kurs i digital marknadsföring hos Nordic tech institute – och fick stora delar av kursavgiften finansierad av Unionens studiebidrag.

– Jag hade varit beredd att betala själv också, jag ser det som en investering i min kompetens.

Hon önskar att fler företag förstod vikten av att utbilda sin personal.

– Har du specialiserade, vassa anställda, går företaget bättre. Och om du erbjuder utveckling, så blir företaget en mer attraktiv arbetsgivare.

Själv har hon upplevt både chefer som satsar på personalen och de som inte verkar se vinsten i personalens utveckling. Själv hittar hon alltid lösningar.

– Just nu är det ganska lätt att utbilda sig även om man jobbar. Många kurser går digitalt, så jag kan studera när jag själv har tid. Kursen jag går nu innehåller många bra övningar, och fördelen med det digitala upplägget är att när jag hamnar i liknande situation i verkligheten kan jag gå tillbaka till det avsnittet och få tips.

På grund av corona-krisen har Sofie (och stora delar av företaget) tyvärr blivit uppsagd, men trots att sommaren och semestern närmar sig ligger hon inte på latsidan, utan tänker ta chansen att förkovra sig ytterligare.

– Nu jobbar jag inom it, men jag har även arbetat inom logistik. Det är två branscher som är starka här i Skåne, där det finns intressanta jobb. Så nu har jag sökt sommarkurser på högskolenivå inom bland annat supply chain management. Min chef har också tipsat mig om edX, som har gratis onlinekurser från bland annat Harvard och MIT.

Sofies 3 kompetensutvecklings-tips

  1. På Linkedin finns det många intressanta webbinarier, helt gratis.
  2. Gå på aw med föresläsning, du kan nätverka och lära dig nytt.
  3. På edx.org finns onlinekurser från kända universitet världen över.

FOTO: ANNIE ANDERBERG