Tusentals kostnadsfria kurser!
Nyhet 15 Januari, 2021

Tusentals kostnadsfria kurser!

Av: Unionen Opinion

Till följd av pandemin har behovet av nya skills blivit tydligt. Vissa har förlorat jobbet, andra har insett att man behöver uppdatera sin digitala kompetens. Men det är inte alltid man vill, kan eller orkar gå en högskoleutbildning – dessutom kanske du har glömt att anmäla dig. Men det finns tusentals digitala kurser av hög kvalitet som du kan hoppa på när du vill, helt kostnadsfritt. Många är hög kvalitet från toppuniversitet som Harvard, Chalmers och Sorbonne. Se det som en chans!

Du som jobbar inom industrin och besöksnäringen

Till följd av coronapandemin har många inom industrin och besöksnäringen permitterats. Därför har myndigheter, fackförbund och arbetsgivarorganisationer gått samman och skapat sajten kompetens.nu, där företag i dessa branscher kan ansöka om tillgång till digitala kurser gratis för sina anställda. Utbildningarna kommer från bland annat Coursera, Yrkeshögskolan samt olika universitet, och är anpassade för branschernas behov. På topplistan står just nu kurser i AI, programmering och ledarskapsutbildningar med fokus på förändringsledning. Totalt kan du välja på cirka 5 000 kurser.
Men – ditt företag måste ansöka om att du och dina kollegor ska få login. Så är du sugen, tipsa din chef om att genast fylla i en ansökan.
kompetens.nu

Plugga på toppuniversitet

Många drömmer om att någon gång i livet få plugga på ett toppuniversitet. Kanske har du lagt drömmen på hyllan – men det är inte för sent än. På Edx.org kan du få kurser från bland annat Harvard, Berkeley och Karolinska institutet. Coursera har kurser från bland annat Stanford, Yale och Lund. Och Futurelearn från bland annat universitetet i Sydney och Trinity college i Dublin Kurserna är på engelska, och du kan bland annat kan du välja ”Programming for everybody” från University of Michigan, ”Rethoric; the art of persuasive writing and public speaking” från Harvard , ”Agile development” från BerkeleyX och ”UX design” från University of Michigan.

edx.org
coursera.org
futurelearn.com

För teknikintresserade

Det välrenommerade MIT, Massachusetts Institute of Technology, kända för sin forskning inom IT och teknik, har också gratiskurser på nätet. Deras kurser hittar du på ocw.mit.edu

Även Udacity har ett brett urval av kurser. Här kan du bli exempelvis dataingenjör eller dataanalytiker. Vissa kostar dock en liten slant.
ocw.mit.edu
udacity.com

Direkt nytta i arbetslivet

Alison heter ytterligare en kursplattform. Det är en fristående tjänst som inte är kopplad till universitet, men som har tagit fram kurser du kan ha nytta av här och nu i arbetslivet.
Här kan du lära dig bland annat språk, marknadsföring, spelutveckling, programmering. Ja, här finns till och med kreativa kurser i hundklippning och trädgårdsdesign.

alison.com