Toppchefens 5 framgångstips
Nyhet 5 Mars, 2020

Toppchefens 5 framgångstips

Av: Unionen Opinion

Telias tillträdande vd Allison Kirkby började som mjölkbud. Nu har hon fått pris av Unionen som årets toppchef på DI:s gala Näringslivets mäktigaste kvinna. Här är Allisons bästa tips för hur du tar dig lite längre.
Foto: Pax Engström

Allison Kirkby gjorde succé som vd för Tele2, bara för att i vår ta över vd-stolen för konkurrenten Telia. Men hennes resa började långt ifrån styrelserummen. Allison växte upp i Glasgow i Skottland. Redan som 12-åring började hon jobba som mjölkbud, och vid 14 hade hon avancerat till att bli en Avon-girl. Hon skippade den akademiska vägen, och utbildade sig till auktoriserad revisor på ett whiskeybolag, bara för att byta whiskey mot tvättmedel på Procter & Gamble. Till Sverige kom hon via Tele2.

Varför tycker du att det är viktigt att sträva efter jämställdhet?

– Företag behöver representera sina kunder, och vi vet att kvinnor fattar många köpbeslut. Det är också bevisat att företag som jobbat med jämställdhet och mångfald är mer framgångsrika.

Och att det skulle vara omöjligt för kvinnor att kombinera toppjobb med familj, avfärdar Allison som en myt.

– Vi måste alla jonglera många saker i våra liv, speciellt som småbarnsmamma, och jag har stor förståelse för att den ekvationen inte är enkel, men det går. Ska du lyckas måste du ha tydliga målsättningar, och sedan skapa ett supportnätverk – men det gäller ju både män och kvinnor. Jag har turen att ha en man som drillats av en svensk mamma. Jag har också förstående barn, som ser att jag också är en role model. Men med det sagt ska tilläggas att toppjobben också kräver sina uppoffringar, allt annat vore att ljuga.

Allison Kirkbys 5 nycklar till framgång

  1. Var djärv och modig. Det har jag varit, som när jag fick möjligheten att bli CFO på Tele2, och behövde pendla mellan Sverige och Storbritannien. Men jag ville gärna bli CFO för ett börsbolag, och min familj anpassade sig till att jag inte var hemma under veckorna.
  2. Ta för dig med självklarhet. Förutsätt att du blir behandlad som alla andra – även som kvinna, även om du är den udda fågeln i gänget. Jag har alltid tagit det för givet, vilket innebär att jag också blir lika behandlad.
  3. Var dig själv. Försöker du vara någon du innerst inne inte är, så är risken stor att du misslyckas.
  4. Ta inget jobb för titeln och lönen. Välj sammanhang där du kan vara ditt riktiga jag. Hitta företag och kulturer som stämmer överens med dina värderingar. Jag har gått i den fällan någon gång, och sagt upp mig från jobb vars synsätt jag inte helhjärtat kan skriva under på.
  5. Släpp superwoman-bilden. Du kan inte göra och vara allt, så räds inte att be om hjälp. Jag har aldrig varit supermamman som går på barnens alla matcher, och jag slår inte på mig själv för att jag inte kommer med hembakade kakor till skolbasaren. Jag är ganska dålig på att baka, så jag fokuserar på saker jag kan istället.

Comments are closed.