Tjänstepension – bästa sättet att slippa bli fattigpensionär
Nyhet 26 September, 2019

Tjänstepension – bästa sättet att slippa bli fattigpensionär

Av: Unionen Opinion

Tack vare tjänstepensionen får fler människor mer pengar i plånboken när de går i pension. Kvinnor och män, 50-talister och 80-talister. Lärare, IT-chefer, socionomer och arkitekter – alla med kollektivtal kan se fram emot sin pensionering med ett större lugn.

Med enbart allmän pension är risken stor att du får vända på slantarna som fattigpensionär när den dagen kommer. Och även om det är utmärkt med ett privat pensionssparande, så är det inte alla som har möjlighet att lägga undan pengar under de aktiva yrkesåren. Men varenda en som har en anställning och ett kollektivavtal, har också tjänstepension. Det firar vi gärna lite extra den 27 september på Tjänstepensionens dag.

Sara Albertsson ansvarar för Unionens informationsverksamhet om pensioner och försäkringar. Unionen ordnar uppemot 800 möten bara om detta, och träffar ungefär 25 000 personer för att prata pension – varje år.

– Tack vare tjänstepensionen kan du spara till ditt framtida jag, säger Sara Albertsson. Och du behöver inte göra något alls. Din arbetsgivare betalar inte bara lön varje månad utan sätter också av pengar till din pension.  Du kan välja hur pensionskapitalet placeras om du vill – och då finns det prispressade och bra sparformer som vi har gjort en upphandling av. Men alla de som inte gör några val får också en bra utveckling på sitt kapital.

 

Vi frågade Sara Albertsson om hennes bästa tips för att maximera tjänstepensionen:

  1. Se till att du har den. Det är lätt att börja på en anställning utan kollektivavtal eller tjänstepension, och tänka ”jag ska ändå bara jobba här ett litet tag”. Men plötsligt har det gått tio år, när du kunde ha ökat ditt pensionskapital med 150 000 eller mer.
  2. Jobba på. Ju mer du arbetar, ju längre tid i livet du tjänar in till din pension och ju högre lön du har – desto mer får du i pension när du slutar jobba. Dela på föräldraledigheten och se upp för deltidsfällan.
  3. Se över avgifterna. Sparformerna i den kollektivavtalade tjänstepensionen är idag upphandlade och prispressade, så dem behöver du inte vara bekymrad för. Men många har tidigare sparande som kan ligga i dyrare lösningar. Gå in på minpension.se och skaffa dig överblick över var dina pensionspengar finns.
  4. Se över efterlevandeskyddet. Se till att du har den trygghet och de försäkringslösningar som passar dig och din familj här och nu. Men betala bara när du behöver skyddet – inte annars. För de flesta är det viktigare med ett efterlevandeskydd när barnen är små och en partner får ett stort försörjningsansvar.
  5. Kliv över tröskeln. Många går omkring med en gnagande känsla av att de borde veta mer om sin pension. Det är faktiskt inte så svårt:
  • Du behöver bara ett Bank-ID för att logga in på minpension.se. Där får du en bra koll.
  • Om du har tjänstepension ITP kan få individuell rådgivning – helt digitalt – på radgivningstjanst.se.
  • Och om du är med i Unionen, hittar du massor av information på unionen.se/pensionsguiden.