Slumpen gjorde att Miriam i dag lever drömmen i New York
Nyhet 1 November, 2017

Slumpen gjorde att Miriam i dag lever drömmen i New York

Av: Unionen Opinion

Jobb i mediebranschen i Stockholm. Och ett roligt och givande liv privat. Ändå kände Miriam Franzén att det fanns en lucka i hennes liv. Hon var redo att testa något nytt.
– Tillslut var det ändå slumpen som avgjorde. Jag ramlade över en annons på LinkedIn, att Visit Sweden i New York sökte en trainee. Nu är jag här i New York, världsmetropolen som jag alltid drömt om, säger hon.

Miriam Franzén, 28, flyttade till New York i juli i år. Efter tre månader utomlands ser hon redan skillnad på arbetslivet i Sverige och det i USA.

– Här i New York är allt mer hierarkiskt. Titlar och position i organisationsschemat är viktigare än i Sverige. Därför kan beslut ta längre tid och vikt läggas vid att man pratar med ”rätt” person, säger Miriam Franzén. Men, jag har turen att vara trainee för ett svenskt företag med huvudkontor i Stockholm. Det tror jag påverkar positivt, både gällande arbetstider och generell kontorskultur, säger hon.

– Relationer är A och O. Självklart är det viktigt med ett bra kontaktnät även i Sverige men jag upplever att det är på en annan nivå här i USA. Många möten handlar om relationer istället för rena beslut. Man går inte in i ett möte med en ny person och direkt börjar prata business, säger Miriam Franzén.

Semestervillkoren är något som skiljer sig åt på den svenska respektive amerikanska arbetsmarknaden. Förutom att antalet semesterveckor generellt är fler i Sverige har man en annan syn på innebörden att vara ledig.

– I USA kan du vara på semester men du förväntas ändå att ha koll på din mejl och svara relativt snabbt, säger Miriam Franzén.

Vad är vinsterna med att jobba utomlands?

– Många. Du möter en ny kultur, nya miljöer och utsätter dig säkert för utmaningar du inte stött på hemma i Sverige. Du utvecklar dig både på ett personligt plan och ett yrkesmässigt.

– Jag är övertygad om att tiden i New York kommer ge mig ett bredare perspektiv i min yrkesroll.

Vad ska jag tänka på när jag väljer att flytta utomlands för att arbeta?

Det viktigaste för mig var att kolla upp hur det fungerar med sjuk- och olycksförsäkringar. Och sedan teckna en försäkring som funkar och som jag känner mig trygg med.

– Det handlar också om att skaffa bostad. Inte så svårt som man kan tro, men dyrt. På Manhattan är andrahandshyrorna de dubbla, ibland tredubbla, i jämförelse med Stockholms innerstad.

Även om det kändes lite läskigt med en flytt över Atlanten tvekade Miriam Franzén aldrig när hon väl hade landat traineekontraktet.

– Det handlar väl om att ha ett öppet sinne för allt nytt. Att släppa alla förväntningar. Det blir aldrig som man tänkt sig. Det kan bli sämre men också så mycket bättre än du någonsin anat. Vad som än händer är du flera värdefulla erfarenheter rikare.

Miriams tre USA-tips:

* Det finns massor av traineejobb och praktik i USA för dig som studerar eller har studerat – ta chansen och åk!

* Ha tålamod. USA är fortfarande relativt analogt, byråkratiskt och många saker tar tid. Det har visserligen börjat komma betaltjänster liknande svenska Swish, men de flesta betalningar görs fortfarande via checkar.

* Ha koll på din ekonomi. Andrahandslägenheterna är dyrare i New York än i Sverige.

– Jag vill dessutom tillägga att det inte alls är lika läskigt som många tror – och säger till dig – att flytta till ett nytt land och stad ensam, säger Miriam Franzén.