Bästa tipsen inför utlandsjobbet
Nyhet 1 November, 2017

Bästa tipsen inför utlandsjobbet

Av: Unionen Opinion

Fler och fler väljer att någon gång arbeta utomlands. Det finns mycket att tänka på inför ditt utlandsäventyr. Här berättar vi vad du ska tänka på inför jobbflytten.

Den största gruppen svenskar som arbetar utomlands är personer utsända av sina företag, organisationer eller myndigheter. Och det finns en hel del att tänka på redan innan du far.

– Det är viktigt att vara väl förberedd inför utlandsflytten, säger Ann-Helén Westrup, internationell sekreterare, Unionen.

Om du som svensk medborgare ska arbeta i USA behöver du först och främst ett arbetstillstånd. Som blivande utsänd av ett svenskt företag bör du också se över företagets policy för utlandsarbete, skaffa dig koll på dina anställningsvillkor och få god tid på dig att på arbetstid förbereda för utlandsvistelsen.

– Det svenska kollektivavtalet följer inte med utomlands per automatik. Så var noga med din checklista inför ditt kommande utlandsarbete och få in så många kollektivavtalsliknande villkor i det som möjligt. Gå också igenom vad som gäller för din pension och kring sjukförsäkringar, säger Ann-Helén Westrup.

– Tänk också på att mycket ska fixas även utanför själva arbetet. Det kan handla om att hyra ut eller sälja bostaden, planera barns skolgång med mera, säger hon.

Din personliga checklista är alltså viktig. En öppen och ärlig dialog med arbetsgivaren är ofta nyckeln till framgång. Här kan också Unionen hjälpa till med information och rådgivning.

– Avtal och villkor kan se olika ut beroende på vilket företag du åker ut med och var i världen du ska jobba. Anställningskontrakten anpassas till landet du ska jobba i. Ska du arbeta i USA kan du kanske få igenom den i Sverige lagstadgade semestern om fem veckor, även om gemene amerikan inte har denna förmån, säger Ann-Helén Westrup.

Det finns en del fällor att gå i när du tackar ja till att jobba utomlands. I USA kan lönen du får tyckas hög, men den ska räcka till mycket som vi tar för givet i Sverige, som sjukförsäkringar och utbildningskostnader för barnen.

– Att förbereda sig för utlandsarbetet är A och O. Kolla ditt kontrakt och kontakta Unionens rådgivning om du är osäker, säger Ann-Helén Westrup.

– Om du har ett tidsbegränsat kontrakt är det bra om du inte går ur Unionen bara för att du flyttar utomlands. Lägg ditt medlemskap vilande! Då får du hjälp direkt när du är tillbaka om du skulle behöva det, säger hon.

Unionens fackliga rådgivning når du på telefonnummer 0770-870 870, måndagar och onsdagar klockan 8.00-20.00 och tisdagar, torsdagar och fredagar klockan 8.00-17.00.