Så funkar det när du kommer hem
Nyhet 1 November, 2017

Så funkar det när du kommer hem

Av: Unionen Opinion

Vi verkar på en global arbetsmarknad där allt fler drömmer om att bo och arbeta utomlands. Det är bra. Att arbeta utomlands under en period ger nya insikter och en bredare kompetens. Men även om utlandsvistelsen i sig inte är så lång så hinner det hända saker med pensionen och socialförsäkringarna när man är borta.

Många får en chock när de kommer hem och upptäcker att de inte har samma rättigheter som andra på svensk arbetsmarknad. Det kan tex handla om att de inte får föräldrapenning eller att de har gått miste om pensionsinsättningar.

Unionen startar därför ett Popup-kontor i Brooklyn under en vecka för att väcka uppmärksamhet kring utlandsjobb och vikten av att tänka efter innan man åker.

Det är skillnad på att jobba i New York som anställd av ett lokalt bolag eller med egen firma, jämfört med att vara utsänd av ett svenskt bolag. Om du till exempel är utsänd av en svensk arbetsgivare med kollektivavtal så omfattas du av flera försäkringar, även när du jobbar i utlandet. Om du däremot är lokalt anställd i det land där du jobbar, omfattas du helt av det landets lagar och regler. När du är tillbaka i Sverige efter utlandsjobbet finns en hel del att tänka på. Läs mer om det här:

http://www.arbetautomlands.se/efter/