Rekordpublik när Unionen pratade chefsfrågor och digitalisering
Nyhet 7 Juli, 2017

Rekordpublik när Unionen pratade chefsfrågor och digitalisering

Av: Unionen Opinion

Under Unionens chefsdag i Almedalen fick vi rekordpublik när frågan hur chefer kommer att påverkas av digitaliseringen skulle besvaras. Därefter var det ett antal chefer som ville ha råd från Chefsakuten.

Digitaliseringen skapar möjligheter och rätt tillvarataget är det en oerhörd resurs. Sverige tillhörde tidigt de ledande länderna inom digitaliseringen. Men vi tappar mark och idag möter vi utmaningar framförallt vad gäller kompetens. Här är chefen viktig för framgång.

I paneldebatten togs flera perspektiv, med chefen i fokus, upp. Allt från styrelsens krav, medarbetare som har mer kunskap i ämnet än chefen till konkurrenterna som ligger steget före diskuterades.

Utöver chefens egna fortbildning befäste Marina Åman, Unionens 2: vice ordförande, vikten av att medarbetarna har en individuell kompetensutvecklingsplan. Detta tillsammans med bra och nödvändig rekrytering bidrar till att företagens tillväxt och utveckling. Nya arbetssätt förutsätter också att arbetsmiljöarbetet hänger med. Det finns många verktyg för chefer för att få stöd i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Verktyg och utbildning är viktigt för att hantera utmaningar med ökande psykosocial ohälsa i arbetslivet.

Paneldeltagare: Marin  a Åman, 2:e vice ordförande, Unionen Chef; Magnus Hedberg, föreläsare och programledare; Lisa Farrar, CDO Nordic Choice Hotel; Isabella Löwengrip och Pingis Hadenius, Löwengrip Care & Color; Anna-Karin Hatt, vd, Almega.

Här är några av Unionens råd till chefen:

  1. Delegera och involvera. Sitt inte ensam som chef med din digitala ångest. Våga testa nya arbetssätt tillsammans med dina medarbetare – och stressa inte. Lägg tid på kartläggning. Sätt samman en grupp av personer från olika delar av företaget och identifiera vilka behov som finns inom de olika verksamheterna.
  2. Ta hjälp. Vilka tjänster och verktyg kan utveckla arbetet och samarbetet på just ert företag? Anmäl dig till någon utbildning som Unionen Chef erbjuder: Digital Marketing eller Digital Business Transformation som Unionen gör tillsammans med IHM Business school.
  3. Kompetensutveckling. Både för dig själv med också dina medarbetare så att ni ser digitaliseringen som en möjlighet och inte en begränsning.
  4. Få hjälp i arbetsmiljöarbetet. Unionen erbjuder utbildningar, stöd och verktyg i arbetsmiljöarbetet. Prevent ger exempelvis ut en balansguide som ger vägledning för chefer att hantera balansen.
Efter seminariet öppnades en Chefsakut i Unionens trädgård. Ett cykelbud for runt och tipsade om möjligheten att Prata med Unionens experter. Flera kom förbi. Vi fick frågor om hur mycket det är rimligt att resa i tjänsten, hur man slutar snyggt och börjar starkt när man byter jobb, hur man hanterar stressiga chefsjobb med mer.<br />
Mats Parlman, Robert Boronkai och Jaana Lindström gav smarta tips medan Karin Nordin peppade i bakgrunden.

Efter seminariet öppnades en Chefsakut i Unionens trädgård. Ett cykelbud for runt och tipsade om möjligheten att Prata med Unionens experter. Flera kom förbi. Vi fick frågor om hur mycket det är rimligt att resa i tjänsten, hur man slutar snyggt och börjar starkt när man byter jobb, hur man hanterar stressiga chefsjobb med mer.
Mats Parlman, Robert Boronkai och Jaana Lindström gav smarta tips medan Karin Nordin peppade i bakgrunden.

Comments are closed.