Regeringsbildandet sätter käppar i hjulen för ersättningsjobben för medlemmar på Radiotjänst
Media & Kommunikation 9 November, 2018

Regeringsbildandet sätter käppar i hjulen för ersättningsjobben för medlemmar på Radiotjänst

Av: Unionen Opinion

Regeringen har presenterat sin övergångsbudget. Budgeten innehåller inga pengar till ersättningsjobb i Kiruna enligt Ekot.

August Tapojärvi, Unionens klubbordförande på Radiotjänst, vad gör ni i klubben nu?

– Även om det här var väntat är fokus för oss i klubben nu att fortsätta kämpa. Alla partier känner till vår situation. Pengarna till våra jobb måste finnas med i en ny budget som den nya regeringen lägger fram. Vi förväntar oss inget annat än att oavsett vem som bildar regering så är det ingen som förespråkar mer arbetslöshet. Ersättningsjobben måste gå från löften till verklighet.

Det här är en fråga som inte bara är viktig för Unionens medlemmar på Radiotjänst, utan för hela Kiruna. Varför är det så?

– Det beror på att det inte finns så många tjänstemannajobb i Kiruna, som domineras av turism och gruvarbeten. Det handlar om yrken som kundtjänst till exempel. Om den här typen av yrkeskategori bara försvinner i Kiruna blir blandningen av jobb urvattnad och Kiruna blir mindre attraktivt att till exempel flytta till. Men det skulle också innebära att alla vi som arbetar på Radiotjänst måste flytta om vi vill fortsätta arbeta med det vi gör idag.

Hur mår medlemmarna?

– Innerst inne hoppades vi alla på att äntligen få besked och trygghet i vardagen. Vi är så fruktansvärt trötta på denna ovisshet som vi levt under i två år, det är lång tid och tär på oss alla! Vi riskerar arbetslöshet när Radiotjänst läggs ner och det finns inga andra jobb för oss samtidigt som vi blivit lovade ersättningsjobb. Därför ligger vår framtid i beslutsfattarnas händer, nu måste alla partier se till så att vi kan fortsätta leva våra liv som stått stilla så länge. Ersättningsjobben måste bli verklighet!

Comments are closed.