Farmaci & Hälsa 28 November, 2017

Politikerträff om Unionens politik för apoteken

Av: Unionen Opinion

Med anledning av Unionens politik för apoteken träffade flera riksdagsledamöter Unionen och Apoteket AB i Kalmar för att prata om bland annat kompetens inom apoteken och farmaceutbristen. Det blev ett möte som knappt ville ta slut.

Med på mötet var Lena Hallengren, Krister Örnfjäder och Laila Naraghi från Socialdemokraterna och Anders Åkesson från Centern som träffade ledningen på Apoteket AB samt klubben och anställda på Unionen.

Det råder brist på farmaceuter

Ledamöterna fick en väldigt tydlig bild av att det råder farmaceutbrist i Sverige samtidigt som farmaceututbildningar läggs ner på grund av lågt intresse och höga antagningskrav. Samtidigt föreslår apoteksmarknadsutredningen att apotekstekniker inte ska vara behjälpliga i receptkedjan vilket kommer innebära att farmaceuterna får ännu mer att göra.

Unionen vill

  • Unionen vill att apotekstekniker blir en skyddad yrkestitel och att det ska finnas tydliga riktlinjer om vad en apoteksteknikerutbildning ska innehålla.
  • Unionen vill också att apotekstekniker fortsatt ska få vara behjälpliga i receptkedjan, tvärtemot vad apoteksmarknadsutredningen föreslår.

Läs Unionens politik för apoteken i sin helhet eller i kortversion.

Comments are closed.