New York blev en positiv nyhet!
Nyhet 1 November, 2017

New York blev en positiv nyhet!

Av: Unionen Opinion

Att åka utomlands och jobba var målet. Därför valde Katarina Agardt en arbetsplats som brukar skicka iväg folk till andra länder. Efter två år i New York är hon nu hemma i Sverige igen. Så hur var det?

Okej, nu när du vet hur det är att jobba utomlands. Vad är vinsterna?

”Det är verkligen givande att få arbeta i en annan miljö och kultur. Både arbetsmässigt men också väldigt utvecklande på det privata planet. Arbetsmässigt var det större skillnader än jag hade väntat mig, när det kommer till arbetskultur, politik (betydligt mycket mer hierarkiskt i USA än i Sverige) med mer. Språkmässigt är det också en stor fördel att arbeta utomlands. Trots att jag kunde engelska bra innan jag åkte är det en helt annan sak att arbeta på det som fackspråk och att leva i det dygnet runt. Jag upplevde att det var först efter min tid i NY som jag blev flytande på språket.”

Hur kom det sig att du åkte till New York för att jobba?

”Jag sökte mig till H&M efter studier på Chalmers delvis för att jag ville jobba utomlands och visste att möjligheten fanns där. Efter två år på H&Ms globala inköpskontor sökte jag mig till Expansionsavdelningen. Fick anställning där och det inleddes med att jag fick signa upp för 2 år utomlands utan att veta var. Så att de skickade mig till New York blev en väldigt positiv nyhet!”

Hur såg en vanlig dag ut i NY?

”Ganska likt vardagen i Stockholm. H&M hade relativt humana kontorstider då det är ett svenskt bolag så jag brukade arbeta 08-18, för att sedan träna och ofta äta middag med kolleger eller andra vänner ute på stan. Prisnivåerna på mat är lägre än i Stockholm, vilket nog är en anledning till att man oftast umgås utanför hemmet. Det blev också mycket aktiviteter så som musikal, teater, sportevent, konserter osv som man passade på att göra.”

Vad var utmaningarna?

”Då jag var på Expatkontrakt hade jag lyxen att gå under svenska villkor, så jag behöll till exempel mina 6 veckors semester, vilket är stor skillnad mot vad amerikanerna har. Vad gäller tidsskillnaden så jobbade vi mestadels mot amerikanska marknaden så det var okej. Men vid de tillfällen jag hade möten med Sverige var det såklart svårare att få till det på vettiga tider. Viss jetlag utmaning fanns också, när jag hade varit hemma i Sverige och kom tillbaka till NY. Tidsskillnaden var mest utmanande på det privata planet, att få till tider att prata i telefon med pojkvän, familj och vänner i Sverige.”

Hur löste du det?

”Vid Sverigemöten blev det en del tidiga morgnar på kontoret, men det var bara att vara flexibel och gilla läget. På det privata planet la jag de flesta skypedejter osv på helgerna.”

Hur förberedde du dig inför flytten?

”H&M hjälpte mig med det mesta kring flytten, så jag pratade faktiskt inte med facket innan jag åkte. Pensionen borde jag nog ha kollat upp mer, för den är intjänad i USA nu under dessa år men borde kollat upp mer hur man gör för att sedan få ut den i Sverige.”

Vilka är de största skillnaderna mellan jobb i USA och jobb i Sverige?

”Det är högre puls i New York och mycket mer hierarkiskt. Det är inte lika öppet landskap när det kommer till att diskutera saker i möten osv, man har betydligt mycket mer respekt för chefer och auktoriteter. Det är även mer individualistiskt och inte samma känsla av teamanda. Det var också tydligt att amerikanerna skilde mer på work/pleasure jämfört med vad vi gör i Sverige. Jag blev förvånad mina första fredagar då det inte var tal om att tillsammans gå på AW, vilket alltid var fallet att vi gjorde på Stockholmskontoret.”

Hur kändes det att komma hem?

”Det kändes väldigt tråkigt att lämna USA, men också mysigt att få återförenas med min nuvarande man. Vi hade då haft drygt ett års distansförhållande efter att han flyttade hem till Sverige efter att ha bott med mig i NY under en period. NY  är ju också en stad med väldigt mycket puls, men också stress, så jag upplevde en stor kontrast i det när jag kom hem till Stockholm som plötsligt kändes väldigt litet, lugnt och tyst.”

Har du haft nytta av din erfarenhet från att ha jobbat utomlands på jobbet hemma i Sverige efteråt?

”Ja det har jag definitivt! Vågar nog ta för mig mer på jobbet hemma, och är inte rädd för att hamna i obekväma situationer eller att uttrycka min åsikt. Tror också att jag har blivit mer öppen för att interagera med andra typer av människor och kunna lyfta blicken och se saker ur ett större perspektiv.”

Hur har det funkat med sånt som pensionsinbetalning, SGI osv?

”Jag fick pension betald i New York av H&M, men jag har inte kollat upp hur jag går tillväga för att sedan få den utbetald i Sverige.”

Vad önskar du att du hade vetat innan du for?

”Det blev bestämt att jag skulle flytta till NY väldigt nära inpå att jag faktiskt skulle börja där, så jag hann aldrig åka dit på besöksresa vilket man annars brukar göra. Detta hade underlättat i form av att veta vilka människor man skulle träffa och arbeta med. Det skulle också ha underlättat om jag hade haft möjlighet att ha hunnit spana in olika områden att bo, då hade nog processen att hitta boende väl på plats gått snabbare. Att få ett boende som snabbt kan bli till ens hem är viktigt för att känna att man är del i samhället och trivas med sitt nya liv.”

Vad är viktigast att tänka på innan man åker, tycker du?

”Jag skulle vilja avdramatisera själva utlandsflytten lite, då allt faktiskt gick mycket smidigare än jag hade trott. Jag tror det finns en risk i att man väljer att inte jobba utomlands för att man tror att det är en mer komplex process än det är. Självklart finns det vissa delar som måste vara på plats innan man åker och är viktiga att tänka på. För min del gällde det tex arbetsvisum, försäkringar, uthyrning av lägenhet i Stockholm. Det kan ju också vara bra att ha koll på sitt anställningskontrakt så man vet vad som gäller för nya tjänsten/landet kring semester, pension osv.”

Hur kan man göra för att hemkomsten ska bli så bra som möjligt, tänker du?

”Jag tog hjälp av en flyttfirma som skötte allt det praktiska kring min flytt vilket var superskönt att slippa organisera med själv. Jag rekommenderar också att ta en liten period ledigt emellan att man kommer hem och börjar arbeta igen, det är mycket man varit med om och upplevt som är bra att få tid att smälta. Samt att då även hinna komma iordning hemma igen innan det är dags att kasta sig in i vardagen.”