Intervju Hon tjänar 3500 per månad
Nyhet 24 Maj, 2017

Hon tjänar 3500 per månad

Av: Unionen Opinion

I USA och Kanada är plattformsekonomin ett mycket större fenomen än i Sverige i dagsläget. Folk jobbar mot många olika typer av plattformsföretag. En av dessa utövare är Noel Reed i Texas. Hon  jobbar mot plattformsföretaget Mechanical Turk. Namnet på plattformen kommer från en bluff på 1700-talet. Då sa sig en uppfinnare ha byggt en mekanisk schackdator som kallades för Turken och gjorde stor succé. Tills det visade sig att det i praktiken var det bara en låda med en människa i. Tanken är nuförtiden att där automatiken tar slut tar de mekaniska turkarna vid.

Idag behöver uppdragsgivaren bara skapa ett konto och lägga ut ett uppdrag. Intresserade anmäler sig och uppdragsgivaren väljer vem hen vill ge uppdraget till. När allting är klart betalar uppdragsgivaren via webbplatsen.
Med den här typen av tjänster kan du alltså, för relativt små pengar, få inskannade dokument kontrollästa, adresser insamlade eller data överfört från papper till digitalt format. Noel fokuserar på att göra undersökningar vid datorn hemma vid köksbordet.

Hur funkar det när chefen är en plattform?

“Jag ser mig själv som min chef. Jag gör mitt eget schema, lägger upp ett mål kring hur mycket jag vill försöka tjäna och ger mig själv en dag ledigt om det behövs”.

Finns det några problem med att inte ha en vanlig chef?

“Ibland driver jag inte mig själv så hårt som jag borde utan ger upp för lätt. Och jag har ju inte direkt någon annan som har koll på min arbetsmiljö”.

Vilka möjligheter finns?

“Jag kan jobba 12 timmar en dag om jag inte har något bättre för mig och vara ledig när jag behöver det en annan dag”.

Varför jobbar du för en plattform?

“Jag ville ha ett jobb som jag kunde utföra hemifrån eftersom jag är väldigt blyg. Jag och min man har bara en bil. Han jobbar som chef och är borta med bilen större delen av dagen. På det här viset kan jag stanna hemma och ändå tjäna lite pengar”.

Hur ser en vanlig dag ut?

“Vanligtvis brukar jag sätta mig med datorn vid köksbordet vid 10.30 och öppna plattformen. Jag kollar också runt i olika forum för att se vilka uppdrag andra har hittat. Sedan jobbar jag på till klockan 15 eller 16, beroende på när jag behöver gå och laga middag. När jag tar pauser låter jag datorn autosöka efter undersökningar. Om det dyker upp någon undersökning så tackar jag ja och gör den. Och om min man jobbar sent så sitter jag lite då också”.

Hur ser dina villkor ut?

“Jag siktar på att tjäna 10-30 $ per dag, eller 400 $ i månaden (cirka 3530 kronor). Mina pengar räcker bara till att betala för bilen och bilförsäkringen. Det finns inga garantier och inga förmåner som med ett vanligt jobb. Om det blir problem med en beställare så lägger sig tyvärr inte Amazon Mechanical Turk tyvärr inte i. Men som tur är har de flesta beställare som jag jobbat med varit ärliga. Om jag är sjuk har jag ingen inkomst, då får jag jobba en annan dag. Men det är ju en förmån att kunna jobba i sin pyjamas och ta hur lång lunch du vill”.

Hur ser du på plattformsekonomin i stort, verkar den växa?

“Ja, jag tror det. Fast Mechanical Turk har tydligen slutat acceptera nya människor. Jag hoppas att det bara är för att se till att vi som redan jobbar har tillräckligt med uppdrag”.