Nyhet 20 Augusti, 2018

Möt roboten som har ett tjänstemannajobb

Av: Unionen Opinion

Tror du att det här med framtidens arbetsliv sker längre fram? Nej. Framtiden är redan här! På rekryteringsföretaget TNG arbetar man nu med att göra roboten Furhat till rekryterare.

Furhat är en svensk innovation utvecklad av Furhat Robotics AB som är en spinoff från KTH Innovation. Furhats syfte är att interagera med människor och därför har tonvikten lagts på att Furhat ska ha väl utvecklade sinnen, man säger att det är världens mest sociala robot. I dagsläget så har man utvecklat Furhat för olika branscher.

En av branscherna är rekryteringsföretaget TNG där Anna Rydbacken jobbar som ansvarig för rekryteringsprocessen och sitter i styrgruppen för Furhat-projektet.

Anna, kommer delar av jobbet som rekryterare, alltså ett traditionellt tjänstemannajobb, att ersättas av robotar?

– Roboten kommer bli ett fantastiskt stöd och en avlastning för rekryteraren, så människan kan göra det som man är bäst på och slipper en del mer administrativa och rutinbetonade delar av arbetet. Den mänskliga rekryteraren kommer kunna lägga mer tid på det personliga mötet med kandidater och uppdragsgivare.

Så hur fungerar det här hos er?

– Vi är precis i uppstarten av det här projektet och nu handlar det om lära Furhat att bli en duktig rekryterare som kan genomföra fördomsfria och kompetensbaserade rekryteringar.

Hur går robotens arbete till?

– Furhat kommer att hjälpa till i de tidiga urvalsstadiet, där det är mycket standardiserade frågor och faktainsamlande. Så att människan kan ägna sig åt andra delar i rekryteringsprocessen, de mer värdeskapande delarna. Så en kandidat kommer att träffa både en robot och en människa i en rekryteringsprocess.

Vad tror du, kommer digitaliseringen och automatiseringen påverka arbetsmarknaden generellt?

– Det tror jag och jag tror att det är av godo. Det finns många historiska exempel på tekniska innovationer som vi idag inte skulle kunna tänka oss att leva och arbeta utan.