Manliga chefer låter partnern vabba
Nyhet 21 Januari, 2020

Manliga chefer låter partnern vabba

Av: Unionen Opinion

”Ludvig har fått feber, han är alldeles mosig den lilla kraken. Det är nog bäst att du kommer och plockar upp honom.”
Chefer känner större stress än andra när meddelandet om sjukt barn kommer, visar Unionens rapport ”Vobba 2020”. Den fullmatade jobbdagen måste snabbt läggas om, vilket i sin tur kan sinka kollegors jobb. Kanske inte så konstigt att chefer i högre grad än andra tar med sig datorn hem.
Men precis som kvinnor generellt både vabbar (är hemma med sjukt barn) och vobbar (jobbar samtidigt som man är hemma med sjukt barn) mer än män, så finns det en könsskillnad mellan manliga och kvinnliga chefer. Fler manliga än kvinnliga chefer säger att deras partner oftast är hemma när barnet blir sjukt – och för männen spelar pengarna en större roll i valet av vem som ska vara hemma med sjukt barn. Man vill inte få mindre på kontot vid nästa löneutbetalning.

– Unionen vill att fler företag ger löneutfyllnad vid vabb, som ett sätt att förbättra jämställdheten, vilket är bra för såväl pappor som mammor och barn, säger Unionens jämställdhetsexpert Lina Andersson.

Kvinnliga chefer känner större stress än sina manliga kollegor när barnet plötsligt insjuknar, och har en tydligare känsla av otillräcklighet; man hinner inte med sitt jobb, hinner inte göra allt man lovat sina kollegor och kunder, samtidigt som man också har dåligt samvete gentemot barnet när man måste mejla, avboka möten och ringa jobbsamtal parallellt med att man kokar makaroner och läser sagor.

– Kvinnor tenderar att ha mer av den här dubbla skulden, och hos kvinnliga chefer är påslaget ännu högre. Arbetsgivarna måste bli bättre på att skapa förutsättningar och rutiner för de anställda att kunna avlasta varandra när det behövs. För barn blir sjuka, så är det bara, säger Lina Andersson.

Lina tipsar också om att vabba jämställt, så att de oplanerade vabbdagarna i alla fall blir så rättvist fördelade i familjen som möjligt. I förlängningen lönar det sig – för era karriärchanser och er relation.

Comments are closed.