Lätt att göra rätt – Unionen i Smarta samtal om plattformsekonomin
Plattformsekonomin 31 Maj, 2018

Lätt att göra rätt – Unionen i Smarta samtal om plattformsekonomin

Av: Unionen Opinion

I nummer 11 av Smarta samtal, samtalar biträdande finansminister Per Bolund, plattformsföretaget Testbirds Jonna Knibestöl och Unionens utredare Fredrik Söderqvist om hur de plattformar som förmedlar arbete ska kunna få schysta villkor och regleras av arbetsmarknadens parter.

Unionen släppte 2015 rapporten Plattformsekonomin och den svenska partsmodellen som är en idé om hur man kan utveckla svenska  partsmodellen att passa även för de digitala plattformar som förmedlar arbete.

Idag får vi ofta höra att villkoren för de som arbetar mot digitala plattformar är dåliga och ibland till och med oacceptabla. Vem minns till exempel inte Breakits granskning av cykelbuden? Ett reportage som senare ledde till bättre villkor på de plattformarna.

Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Inte minst för att detta sätt att förmedla arbete fortfarande är relativt nytt och inte särskilt utbrett i Sverige.

I det här samtalet får vi höra om alla de problem, möjligheter och förändringar som behöver ske för att frågor som arbetsmiljö, skatter, arbetsgivaransvar, lön med mera, ska fungera.

Ett mycket spännande samtal som gärna skulle kunna gå under rubriken “Lätt att göra rätt”.

Comments are closed.