”Jag mansplainar så fort jag tror att jag vet mycket om ett ämne”
Likabehandling 17 November, 2016

”Jag mansplainar så fort jag tror att jag vet mycket om ett ämne”

Av: Unionen Opinion

Manne Forssberg är en av personerna bakom Pappapodden och han har gett ut boken Pappalogi: handbok för pappor från produktionssex till vab. Hans recept till att bryta ner mansplaining är bland annat att vara ödmjuk och nyfiken på andra – men han erkänner också att han ibland kommer på sig själv med att mansplaina.

Manne Forssberg har sina första mansplaining-minnen som barn. Inte minst på samhällskunskapslektionerna i högstadiet och på gymnasiet.

– Om jag inte kunde så mycket om ett ämne argumenterade jag bara hårdare och med mer överlägsen attityd, berättar han.

När stötte du på ordet första gången?
– Begreppet mansplaining hörde jag första gången våren 2015. Kort därefter läste jag Män förklarar saker för mig av Rebecca Solnit.

Hur ofta kommer du på dig själv med att mansplaina?
– Ganska ofta. Jag mansplainar så fort jag tror att jag vet mycket om ett ämne. Typ akvariefiskar och styrkelyft. Det är mer föreläsningar än samtal. Ibland pratar jag på utan att märka om personen jag pratar med är helt ointresserad eller vet mycket mer än jag.

Vad gör du när du kommer på dig själv?
– Sedan jag blev uppmärksam på mina mansplainingtendenser försöker jag samtala istället för att föreläsa. Lyssna lite mer helt enkelt.

Hur kan man bidra till att bryta ner mansplainarbeteendet?
– Jättemycket. Vi kan släppa fram andra, vara mer nyfikna på andras infallsvinklar, vara mer ödmjuka och inte se allting som ett tillfälle att stiga i graderna genom att trycka till folk. Och vi behöver värdera kvinnors berättelser och kunskap lika högt som mäns.

Du driver ju Pappapodden, har du nåt uppfostringstips för att inte odla framtida mansplainers?
– Min ambition som pappa till två tjejer är att ge dem mycket plats och inte vara mästrande.

Mansplainingakuten är öppen en dag till, läs mer på Facebook.

Comments are closed.