Intervju ”Jag är positiv och kör på!”
Nyhet 29 Maj, 2017

”Jag är positiv och kör på!”

Av: Unionen Opinion

Efter en utlandstermin i Kina startade han med en vän ett företag som exporterade och importerade mobilskydd och Power batterier. Samtidigt kom han i kontakt med Universal Avenue och anslöt sig till deras plattform i oktober 2015. Idag har han lämnat sitt företag för att jobba heltid som plattformsarbetare.

“Jag har inte varit ute och jobbat på så många andra sätt. Jobbet som Brand Ambassador har funkat jättebra och passar mig. Jag är ganska introvert och tycker det är skönt att styra mig själv och sätta egna möten”, säger David Carlsson.

Att vara egenanställd plattformsarbetare är ovanligt och vissa företag har dessutom uppmärksammats för låga löner och brister i tryggheten på jobbet. Det är dock inget som David Carlsson känner igen sig i.

“För mig så är det personligt utvecklande, jag får träffa nya människor och utmana mig själv med nya tjänster och produkter. Jag styr själv var och när jag jobbar och får betalt för hur det går för varor och tjänster från de företag jag representerar. Det är inte alltid enkelt, ibland är det frustrerande, men min nyckel är att jag satt upp långsiktiga mål och är positiv och kör på”, säger David Carlsson.

Som egenanställd får David själv välja om han vill vara ledig och därmed inaktiv som säljare utan ersättning, samt själv stå för försäkringar. Han får betalt av företagen han representerar, även om den rent fysiskt betalas ut av plattformsföretaget. I början var det han som sedan betalade in skatter och avgifter, men sedan årsskiftet använder han sig av ett egenanställningsföretag som betalar in skatter och avgifter. Så vad tjänar han en vanlig månad?

“Månadslönerna varierar förstås så det är svårt att säga. Jag har inte haft en månad som jag inte klarat mig på. Vissa månader får jag mer pengar över. Min ersättning skiljer sig mellan olika varumärken baserat på olika säljcykler och kommission. Hittills har jag klarat mig bra på lönen jag fått sedan jag började jobba för plattformsföretaget. Jag förhandlar inte vad jag ska få, utan det något som plattformsföretaget gör, sedan avgör jag själv om det är värt att representera varumärket, eller välja något annat”, säger David Carlsson.