Intervju: Zeina Bayyad
Nyhet 25 Juni, 2018

Intervju: Zeina Bayyad

Av: Unionen Opinion

Zeina Bayyad kom till Sverige från Syrien i juli 2015. Hon fick tips om möjligheten till praktikplats på ÅF via Arbetsförmedlingen. Zeina, som jobbat som byggingenjör 12 år i Syrien, träffade Amir för intervju och erbjöds praktik. I mars förra året började hon på ÅF som praktikant och nu är hon anställd. Det var stor skillnad för Zeina att arbeta i Sverige då hon märkte att vi använder helt andra digitala verktyg än vad hon var van vid och så var språket en utmaning.

– Svenska språket är svårt och som ingenjör måste du förstå det tekniska språket. Jag har läst sfi (svenska för invandrare) och SAS nivå 3 (svenska som andraspråk) och kämpar hela tiden för att lära mig mer svenska. Jag läser ofta artiklar på nätet med ljud för att lära mig bättre svenska, säger Zeina.

Enligt Zeina är ÅF:s program jättebra, det är ett steg i rätt riktning för nyanlända ingenjörer och en möjlighet att komma igång med arbetslivet i Sverige. Det viktigaste är att man får komma i arbete så fort som möjligt och känna att det här är vägen till ett riktigt jobb.

– Jag tycker praktik är bra både för arbetsgivare och deltagare. Man får möjlighet att visa vad man kan och lära sig hur det fungerar på arbetsplatsen, det betyder mycket. Jag har fått mycket stöd från kollegor och chefer som hjälpt mig att komma in i arbetet. Jag trivs verkligen bra, fler företag borde jobba med praktik för att anställa nyanlända, säger Zeina.

Zeinas ambition är att fortsätta utveckla sina språkkunskaper och lära sig mer inom jobbet.

– Allt går bra här. För att få ett bra liv måste man kämpa och jag ska kämpa ännu mer för att lära mig mer språk och jobb, säger Zeina och ler.

Läs hela boken här: Släpp fram kraften – 10 smarta jobbvägar för nyanlända högskoleutbildade

Skribent: Catharina Bildt Grape