Intervju: Sophia Mohamedgeta Hussein
Nyhet 25 Juni, 2018

Intervju: Sophia Mohamedgeta Hussein

Av: Unionen Opinion

Sophia Mohamedgeta Hussein kom till Sverige från Etiopien tillsammans med en av sina söner sommaren 2016. Det tog inte många dagar från det att Sophia ansökt asyl till att hon såg en annons om Care of Business på flyktingboendet. 

– Det var ännu bättre än en jobbannons! Jag hade redan börjat fundera på hur jag skulle kunna starta upp ett företag i Sverige och jag tänkte att detta kunde hjälpa mig, berättar Sophia.

När Sophia sökte till Care of Business hade hon ännu inte fått uppehållstillstånd, vilket var ett av kraven för att delta.

– Projektledaren gjorde ett undantag för mig. De såg att jag hade erfarenhet och vilja, säger Sophia.

Sophia var redan en erfaren entreprenör med expertis inom textil och import och export. Hon hade arbetat som sömmerska i Jemen med affärskontakter världen över innan hon startade sitt egna export- och importföretag. Där sålde hon olika produkter mellan Jemen och Etiopien och importerade begagnade bilar från Arabemiraten och Europa för att sedan sälja vidare i Etiopien. Sophia var med i Etiopiens handelskammare och deltog i ett av deras mentorskapsprogram precis innan hon flydde till Sverige.

»Många kvinnor som kommer hit har inte arbetet innan och har svårt att få ett jobb i Sverige. Jag vill skapa ett företag där jag kan skapa jobb åt andra.«

Eftersom Sophia hade ett nätverk i Etiopien visste hon att landet hade stort behov av investerare i textilbranschen och att det ekologiska bomullstyget som tillverkas där är eftertraktat i Europa. Det finns också en stor marknad i Sverige för kulturella kläder som bärs av många muslimer. Sophia berättar att detta inspirerade till en affärsidé.

– Care of Business hjälpte mig att komma närmare min dröm att hjälpa människor genom mitt företag. Jag lärde mig om budgetering, svensk företagskultur, hur man blir konkurrenskraftig och får investerare.

Programmet passade Sophia väldigt bra eftersom Impact Invest Scandinavias syfte är att stötta tillväxten av just sociala och hållbara företag. Stöd och uppmuntran att följa sin dröm och att det är bra att satsa på socialt företagande var några av de viktigaste sakerna som Care of Business gav henne.

– Programmet gav mig stärkt självförtroende och rådgivarna stöttade mig i att det går att driva företag som har syftet att göra livet bättre för andra. Många andra i min omgivning sa att det var fel, att företagande bara ska handla om att tjäna så mycket pengar som möjligt.

Förutom det stöd Sophia fick i sitt entreprenörskap betydde programmet mycket mer än så.

– För det stadiet jag var i som asylsökande var programmet oerhört viktigt. Alla småsaker, som till exempel att vi fick gratis busskort, gjorde att jag kunde resa till Lund från flyktingboendet och ha ett liv utanför. Rådgivarna hjälpte mig också med att få flytta närmare Lund för att kunna ta mig snabbare till programmet istället för att vara på ett boende ute i skogen. Möjligheten att få prata med någon var också väldigt viktig. När jag fick reda på att vi skulle ha one-to-one möten med en rådgivare började jag gråta av glädje. Jag behövde verkligen prata med någon, både om hur man möter utmaningar som entreprenör men också om allt annat, säger Sophia.

 

Efter att Sophia avslutade programmet kunde hon inte börja importera tyg eller starta en enskild firma då hon ännu inte fått uppehållstillstånd. Under ett års tid gjorde Sophia istället praktik som ledde till anställning. Samtidigt arbetade hon som frivillig med att lära nyanlända kvinnor sy- och mönsterteknik. Sophia berättar att hon beviljats uppehållstillstånd men redan ansökt om personbevis hos Skatteverket för att kunna starta upp en enskild firma.

Sophia börjar få in kunder, en av dem är en katolsk kyrka i Lund. Sophia ska tillverka klänningar med den etiopiska flaggan till kyrkans kör. Hennes tidigare mentor från Etiopien vill också importera hennes kläder och sälja till en kundbas i USA. I framtiden vill Sophia driva ett företag med flera beståndsdelar. Dels ska det generera inkomster till kvinnor i Etiopien genom att företaget köper deras tyger. Med tygerna vill Sophia tillverka kläder som är kulturella men också kläder som passar det europeiska modet. Den tredje delen är att lära kvinnor i Sverige mönsterteknik och genom detta skapa jobb.

– Många kvinnor som kommer hit har inte arbetat innan och har svårt att få ett jobb i Sverige. Jag vill skapa ett företag där jag kan skapa jobb åt andra, säger Sophia.

Läs hela boken här: Släpp fram kraften – 10 smarta jobbvägar för nyanlända högskoleutbildade

Skribent: Catharina Bildt Grape