Nyhet 9 November, 2017

Hon fick ingen föräldrapeng

Av: Unionen Opinion

När Jenny Gadd och hennes man flyttade hem från New York för att föda barn i Sverige fick de ingen föräldrapeng alls. Nu är familjen tillbaka i USA där Jenny gör framgångsrik karriär och har tid med sonen, trots tuffa jobbkrav. Se hennes berättelse och ta del av tipsen för att få det så bra som möjligt när du jobbar utomlands, men också när du kommer hem igen.

I flera år har Jenny Gadd jobbat som chef på reklambyrån Ogilvy & Mather i New York. En vanlig dag lämnar Jenny sin son i skolan, åker till jobbet och jobbar sedan fram till lunch.

“Därefter gör jag en ovanlig sak om man jobbar i New York – jag äter riktig lunch”, säger Jenny Gadd.

De flesta av hennes kolleger kastar nämligen bara i sig något i all hast framför datorn.

Hon jobbar vidare under eftermiddagen och gör därefter åter något ovanligt: hon går hem i tid till sin son.

“Många kolleger kommer hem vid åtta på kvällen, pussar barnen god natt och fortsätter sedan jobba. De har nannies som tar hand om barnen och träffar dem ganska sällan”, säger Jenny.

Men trots att Jenny vågar avvika från normen har hon gjort lysande karriär. Härnäst väntar flytt till San Fransisco och chefsjobb på Airbnb:s huvudkontor.

Vad gäller hur en flytt utomlands påverkar livet när man kommer hem så har Jenny har inte funderat så mycket över varken hur utlandsjobbet påverkar pension eller sjukförsäkring. Och det märktes när sonen skulle födas.

“Vi flyttade hem till Sverige när jag var gravid i sjunde månaden och bodde hemma i tre år. Men då hade jag ju inte jobbat i Sverige på 11 år så då fick jag ingen föräldrapeng alls första året”, berättar hon.

Ändå ångrar hon inte en dag i USA.

“Att jobba i USA är fantastiskt. Det är som klyschan säger, allt är möjligt.”