Hans robot jobbar som journalist
Nyhet 25 Juni, 2017

Hans robot jobbar som journalist

Av: Unionen Opinion

Minns ni miss karaktären Marple i Agatha Christies deckare? Hon la ihop olika ledtrådar för att få fram en mördare. Detsamma gör roboten Marple. Fast nu är ledtrådarna stora mängder statistik och resultatet nyhetsartiklar.

Automatisering ställer krav på snabbare förändring och utveckling av anställdas kompetens. Robotar skriver redan nyhetsartiklar, ger läkardiagnoser och kör bilar. Ett exempel är roboten Marple som jobbar som journalist.

– Marple tittar på stora mängder statistik och söker lokala avvikelser som kan bli nyhetsartiklar för lokaltidningar. När det till exempel kommer ny arbetslöshetsstatistik hittar vi inte en vinkel på det utan hundra lokala ingångar, säger Jens Finnäs som är vd för företaget Journalism++ Stockholm som ligger bakom Marple.

 

Företaget har jobbat för att utveckla redaktionella processer med hjälp av ett datatänk och med hjälp av programmering. De jobbar nu mot tidningar, men de ser att tekniken är användbar även inom andra kontexter.

– Ja, till exempel kommunikations- och analysarbete. Där handlar det om att kunna vara proaktiv och fånga upp saker inom statistik som man bevakar, men även kunna kommunicera mer nischat och anpassat efter smala målgrupper.

– Robotar kommer ta bort vissa arbetsuppgifter, men inte dem vi kommer sakna. I en organisationsvärld skulle en analytiker inte behöva hantera enkla basicfrågor utan fokusera på det som är mer analytiskt på riktigt, kommunikatörer kan fokusera på att verkligen få fram och renodla det man vill säga och journalisten kan ta den enkla nyhetstexten vidare och förklara vad det som statistiken visar beror på, säger Jens.

Han är generellt positiv till automatiseringen.

– Ur ett större samhällsperspektiv kommer det vara en ganska stor utmaning där vi står inför en stor förändring och där många kommer behöva byta arbetsuppgifter. Det kräver mycket av samhället.

– Om jag ser till vår verklighet så är det jättespännande nu. Vi har jobbat med Marple i vår verkstad, nu är hon ute i verkligheten och ska fungera i större skala, i både Sverige och världen.

 

Pssst! Hör mer om Marple, om automatisering och om kompetensutveckling på plats i Almedalen i seminariet “Vad händer när hälften av alla jobb är automatiserade?”

Tid och plats: Tisdagen den 4 juli kl. 10.00-11.00. Unionens trädgård, Strandgatan 17, Visby.

Automatiseringen går allt fortare och det ställer höga krav på akademi, näringsliv och politik. Vad innebär automatiseringen och vad behöver vi åstadkomma för att dra nytta av de positiva effekterna fullt ut? Välkommen till ett seminarium där Thomas Andersson, tidigare rektor på Högskolan i Jönköping och direktör för Vetenskap, Teknik och Industri vid OECD presenterar sina tankar om samhällsutmaningarna.

Medverkande: Thomas Andersson, tidigare rektor på Högskolan i Jönköping och direktör för Vetenskap, Teknik och Industri vid OECD,  Elisabeth Svantesson, Arbetsmarknadspolitisk talesperson och vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet (m), Jennie Nilsson, ordförande Näringsutskottet (s), Cecilia Wemming, Marple,  Jannie Jeppesen, vd Swedish Edtech Industry och Martin Linder, förbundsordförande Unionen.