Gratis utbildningar
Nyhet 16 April, 2020

Gratis utbildningar

Av: Unionen Opinion

Det kan kännas både dyrt och krångligt att kompetensutveckla sig. Men nu kommer det en rad nya kortare YH-utbildningar som är flexibla, kostnadsfria och studiemedelsberättigade. Samtliga matchar arbetslivets nya behov.

Corona-pandemin har försatt arbetsmarknaden i gungning, och behovet av kompetensutveckling har ökat snabbt. Därför har Myndigheten för yrkeshögskolan gett tillstånd för nya, korta utbildningar att starta. Det handlar om ett 100-tal utbildningar, där du lära dig alltifrån agilt ledarskap, till front end-programmering. Det finns kurser i e-handel för fysiska butiker och cybersäkerhet.

Utbildningarna är tänkta för dig som behöver fördjupad, breddad eller förnyad kompetens i arbetslivet. De kan vara från någon vecka till flera månader långa. Vissa går på heltid, andra på deltid. Vissa är distanskurser, andra fysiskt förlagda utbildningar. Samtliga utbildningar är gratis, och berättigade till studiemedel från CSN.

– Vi försöker dra igång dem så fort som möjligt, många kommer att starta redan till sommaren och hösten, säger Johan Lindahl, pressansvarig på Myndigheten för yrkeshögskolan.

Unionen har länge påtalat behovet av detta, och välkomnar därför initiativet.

– Det ger såväl tjänstemän i korttidsarbete som uppsagda bättre förutsättningar att bygga på sin kompetens, säger Jesper Lundholm, utredare med fokus på kompetensutveckling, Unionen.