Från robot-rädd till redo. <br> &#8211; Vi rustar dig för framtiden
Nyhet 16 December, 2019

Från robot-rädd till redo.
– Vi rustar dig för framtiden

Av: Unionen Opinion

Vi har läst många rubriker om hur robotarna ska ta över våra jobb. I vissa scenarier kommer sci-fi-varelser närmast ta strypgrepp på människosläktet. I andra kommer de ”bara” att kicka alla chaufförer, säljare och ekonomer. Och visst ligger det något i att robotar eller artificiell intelligens (AI) kommer att ta allt större plats på arbetsmarknaden, men de måste inte ta din plats.

– Att vi flyttar arbetsuppgifter från människor till maskiner är inget nytt, det har vi hållit på med sedan spinnrocken uppfanns. Automatisering, där vi flyttar tunga, farliga eller överdrivet repetitiva arbetsuppgifter till maskiner har vi ägnat åt oss åt i flera hundra år, säger Victor Bernhardtz, ombudsman för digitala arbetsmarknader på Unionen.

Det innebär inte att maskinerna har tagit våra jobb, det har snarare tillkommit fler. Däremot har jobben ändrat karaktär. Exempelvis finns det fortfarande människor inom textilindustrin, men de syr inte kläder för hand. Det jobbar folk inom skogsindustrin, men de hugger inte ner träd själva.

– Men förändringstakten kommer sannolikt att öka, och tjänstemännens kommer jobb troligen att förändras mer de kommande 20 åren än de har gjort de senaste. Och då har vi ändå gjort stora produktivitetsvinster sedan millennieskiftet, säger Victor Bernhardtz.

Ja, skillnaden nu är att maskiner inte bara kan utföra manuella uppgifter, utan även kognitivt och analytiskt arbete. Och på vissa sätt är maskinerna överlägsna oss, vi behöver äta lunch, vabba och ha semester – medan maskinen orkar ”tänka” vidare i evigheter bara den får ström. Däremot finns det saker som är svåra för AI att ta över, för maskinernas och människornas kognitiva arbete skiljer sig åt. Dels kan maskinen bli superduktig på en sak – medan du kan kombinera en variation av uppgifter. Det vaskar också ner till tankar, känslor, förmågan att läsa av situationer. Så när man exempelvis hör att hälften av jobben kommer att försvinna, ska man ställa sig avvaktande. För i den typen av studier har de ofta tittat på vad som är tekniskt möjligt att göra, men det innebär inte att det är lönsamt, det kanske är för dyrt att skapa och installera systemet.

– Eller så finns det ett mänskligt värde man vill behålla. Vi har exempelvis barristor, trots att kaffemaskiner sedan länge kunnat göra en god kopp kaffe. Och vi går på restaurang, trots att vi kan laga mat i mikron, säger Victor Bernhardtz.

Så vad behöver du då bli bra på för att fortsätta ha jobb? Det är 10 000-kronorsfrågan som kan vara svår att svara på.

– Det är klart att man kan känna skräckblandad förtjusning inför det som händer, men den artificiella intelligensen ger möjlighet till fler nya jobb även om vi inte vet exakt vilka det blir, säger Linda Westring, rådgivare på TRR (tidigare Trygghetsrådet).

Ja, World economic forum menar att 60 procent av dem som idag går i grundskolan kommer att ha yrken som inte ens finns än.

– Det är med andra ord svårt att förutse exakt vilka kompetenser du behöver i framtiden, men att vara på tå, nyfiken och öppen för nytt bådar gott, för det är nog som Charles Darwin sa: Det är inte den starkaste av arter som överlever, inte heller den smartaste, utan den mest anpassningsbara, säger Linda Westring.