Företagare: Få trim på din ekonomiska trygghet
Nyhet 8 Oktober, 2019

Företagare: Få trim på din ekonomiska trygghet

Av: Unionen Opinion

Att starta eget är en vanlig dröm. Men många tvekar på grund av den ekonomiska osäkerheten. Men det finns saker du själv kan göra för att bli mindre ekonomiskt sårbar. Och med trygghet i ryggen är det lättare att vara modig i affärer. 

Även om företagare ofta är ett stressat släkte som generellt sett tjänar mindre, så är de också lyckligare.

– Underskatta inte potentialen i att förverkliga sina drömmar. Som egen har du också friheten att bestämma själv och slipper chefer som är inne och detaljstyr, säger småföretagsexperten Johan Kreichbergs.

Ungefär en halv miljon svenskar jobbar med ett eget företag som huvudsaklig sysselsättning, Och ännu fler drömmer om att realisera sina affärsidéer, men många – framförallt kvinnor, visar siffror från Unionen – drar sig på grund av tanken ”Vad händer om jag blir sjuk?”

– Trygghetssystemet är sämre för småföretagare. Det är en av anledningarna till att småföretagare har så låg sjukfrånvaro – och det finns ingen annan grupp som vabbar så lite. Eftersom kvinnor generellt tar större delen av föräldraledigheten, vabb etcetera så är det inte konstigt att de funderar extra innan de startar eget.

Men i väntan på ett starkare system kan du själv göra saker för att bli mindre ekonomiskt sårbar.

– Du kan skaffa dig ett grundläggande skydd som liknar den anställdas, säger Johan Kreichbergs.

 

  1. Planera för pensionen

Det finns en stor överrepresentation av tidigare företagare bland fattigpensionärerna, säger Johan Kreichbergs. (Det finns en överrepresentation i gruppen som har det bra också, de som sålt av sina företag:)

– Nära 40 procent av de företagare som jobbar efter 65 säger att de skulle vilja trappa ner men inte har råd.

Har du i perioder tagit ut låg lön, så blir den allmänna pensionen låg. Om du dessutom inte betalat in till någon ”tjänstepension”, så riskerar du att behöva jobba extra länge för att klara dig ekonomiskt när du blir äldre. Och ja, har du låga marginaler kan det vara svårt att spara till pensionen, men för många handlar det snarare om resonemanget ”jag tar det sen”.

– Ytterligare andra tänker att de kan sälja företaget när de vill gå i pension, problemet är bara att det är omöjligt att vid 40 veta vad ett företag kommer att vara värt om 20 år. Oväntade händelser i omvärlden kan göra att den bransch du verkar i inte ens finns kvar, ta exempelvis videobutikerna som under en period var guldgruvor för att sedan försvinna.

Tips: Gå till din bank och säg att du vill ”skugga” ITP-lösningen (kollektivavtalad tjänstepensionslösning för privatanställda tjänstemän), då får du en faktura varje månad på hur mycket du ska betala till tjänstepensionen.

 

  1. Ta ut marknadsmässig lön

Som företagare är det lockande att ta ut lön via utdelning – det är ett sätt att sänka skatten. Men både sjukpenningen, föräldrapenningen och pensionen bygger på din inkomst. Utdelningen berättigar alltså inte till pension.

– Och har du ingen registrerad inkomst blir det jobbigt om du exempelvis blir sjukskriven i fyra veckor eller vill vara föräldraledig.

Tips: Visst kan det vara svårt att ta ut en marknadsmässig lön i uppstarten, men gör vad du kan.

 

  1. Gardera dig

Var med i facket och a-kassan, på så sätt kan du få juridisk hjälp i vissa frågor och ekonomiskt skydd när det krisar. Om du jobbar med företaget på heltid måste du visserligen lägga ner din verksamhet för att få ut a-kassa.

– Behöver du avveckla företaget så får du i alla fall ut någonting.

Tips: Unionen har ett speciellt medlemskap för egenföretagare, där även inkomstförsäkring ingår.

Comments are closed.