Flygfrågan i fokus för Unionen vid hearing i Sveriges Riksdag
Transport & Logistik 6 December, 2017

Flygfrågan i fokus för Unionen vid hearing i Sveriges Riksdag

Av: Unionen Opinion

​Vid den offentliga utfrågningen, den 19 oktober, fick ledamöterna i Trafikutskottet en kavalkad av redogörelser från 15 inbjudna talare. Myndigheter, fackförbund, arbetsgivarrepresentanter och en statssekreterare stod i talarstolen och framförde sina budskap under olika teman. Unionen bidrog till Trafikutskottets kunskapshöjning utifrån de kabinanställdas perspektiv.

Unionens Lise Iderström, central ombudsman och avtalsansvarig för kabinavtalet, representerade Unionen efter att Marina Åman, 2:e vice ordförande, fick förhinder. Lise beskrev kabinanställdas tuffa arbetssituation och den sociala dumping som pågår i branschen. Regeringen och övriga delar av politiken uppmanades av Unionen att, bland annat, jobba hårdare för att säkerställa skäliga villkor för flygande personal.  Inte minst inom EU – som bidragit till att denna situation uppstått i och med det otydliga regelverk som tillåtit bolag som RyanAir och Primera att härja fritt och villkorsshoppa.

Här ser du utfrågningen i sin helhet. Scrolla fram till 1:59.30 för att komma direkt till Unionens anförande.

 

Efter utfrågningen var det flera ledamöter från olika partier som samtalade med Unionens representanter på plats och var oroade över situationen samt instämde att förändring måste ske. De tackade för inspelet och vill ha vidare kontakt.

Unionen arbetar ständigt i flera forum för att politiken ska ta sitt ansvar för att stävja den negativa utvecklingen.

På plats för Unionens räkning: Lise Iderström, central ombudsman, Lina Andersson, utredare, och Philippe Fernström, Public Affairs Manager.

Comments are closed.