Entreprenörsanda och driv – om livet på reklambyrå i New York
Nyhet 8 November, 2017

Entreprenörsanda och driv – om livet på reklambyrå i New York

Av: Unionen Opinion

Flytande arbetstider, högt tempo och alltid redo för nästa steg. Osäkra anställningsvillkor och otydliga försäkringsregler men också en chans att leva drömmen i möjligheternas stad, New York. Unionen har som första svenska fackförbund besökt den prestigefulla reklambyrån BBDO.

“Det finns tydliga skillnader mellan det svenska och det amerikanska arbetslivet. Att arbeta på reklambyrå utomlands är en fantastisk möjlighet, bara du sätter dig in i vad som gäller”, säger Unionens kommunikationschef Ulrika Lyth.

Unionen är i USA för att ta reda på mer om hur det globala arbetslivet fungerar i praktiken. Här fick vi förmånen att träffa svenske Simon Mogren, Senior Vice President på reklambyrån BBDO och fyra av hans svenska kollegor. Samtliga med lång erfarenhet av utlandsarbete. Under samtalets gång stod det tydligt att arbetslivet skiljer sig mellan Sverige och USA.

”I USA är det två veckors semester som gäller generellt. Och att skaffa barn måste planeras noga då mammaledigheten ofta är begränsad till två månader och pappaledigheten obefintlig. Det var två av de saker som framkom under vårt samtal”, säger Ulrika Lyth.

Det är mycket att tänka på innan du tar det slutgiltiga steget att flytta utomlands. För att få arbeta i USA måste du skaffa arbetstillstånd och visum.

”Medarbetarna på BBDO berättade också om de ganska krångliga reglerna kring olika trygghetsförsäkringar, som exempelvis olika sjukförsäkringar och vad som ingår i dessa och inte”, säger Ulrika Lyth.

”Även pensionerna bygger på ett komplicerat system som kan skilja sig mellan olika delstater här i USA. Många gånger måste man komplettera med privata alternativ. Det kan också uppstå komplikationer om man tänker sig en återflytt till Sverige på ålderns höst. Kommer utbetalningarna fungera? Kommer jag att dubbelbeskattas? Det finns en hel del frågetecken”, säger Ulrika Lyth.

En del krångliga regler till trots är det ingen av de svenska medarbetarna som ångrar flytten till USA.

Lönerna är generellt högre i New York än i svenska storstäder, även om den ska täcka sådant som ingår via skattsedeln hemma. Och visst kan man sakna vänner och familj i Sverige, men i övrigt är livet, och arbetslivet, i New York en fantastisk möjlighet.

”Generellt verkar det som att svenska chefer är uppskattade här. Det handlar om ett svenskt synsätt på arbetslivet på den ganska tuffa amerikanska arbetsmarknaden”, säger Ulrika Lyth.

”Fler och fler unga svenskar vill arbeta utomlands. Självklart ska man följa sin dröm. Men arbetsäventyret i USA kommer bli så mycket bättre om man planerar och förbereder sig noga”, säger hon.

Comments are closed.