Emerson får Guldnappen: <br> &#8220;Flexibilitet lockar föräldrar&#8221;
Nyhet 15 Oktober, 2020

Emerson får Guldnappen:
“Flexibilitet lockar föräldrar”

Av: Unionen Opinion

Att vara förälder är inte bara härligt, utan också händelserikt. Det enda man säkert vet är att man aldrig kan vara säker på vad som händer. Man lämnar ett glatt barn på dagis, bara för att timmar senare få ställa in möten och hämta en febrig, ämlig liten unge. Eller så kallas man till skolan på blixtmöte. Eller så har någon trillat på cykeln på vägen hem från skolan. Saker händer, så är det för alla. Och just därför kan framförallt småbarnsåren kantas av ständigt dåligt samvete. Dåligt samvete mot jobbet, för att man måste skynda iväg till skolan. Dåligt samvete gentemot barn, för att man måste ta ett jobbsamtal mitt i lego-stunden. VD för Emerson Automation Solutions har insett detta och försökt lätta på trycket, så att du kan lägga din energi på det som är viktigt, jobbet och familjen.

– Flexibilitet är ett nyckelord hos oss. Våra medarbetare får frihet under ansvar, vilket gör att föräldrar kan gå på utvecklingssamtal eller skjutsa barn vid behov, säger Sverre Smemo, VD för Emerson Automation Solutions i nordöstra Europa, som vinner Unionens jämställdhetspris Guldnappen, för årets mest föräldravänliga arbetsplats.

Emerson har cirka 140 anställda spridda på tio kontor – och ännu fler bostadsorter.

– Många sitter hemma och jobbar, det gjorde vi redan innan corona, vilket även det underlättar för föräldrar att få ihop vardagen. Om du vill sitta på kontoret och jobba för att få fokus eller sitta hemma för att det är mest praktiskt spelar ingen roll, bara du gör ditt jobb.

De verkar i en bransch där det sedan många år tillbaka råder stor konkurrens om kompetensen, och Sverre Smemo medger att flexibilitet är ett sätt att locka till sig duktiga medarbetare – och behålla dem.

– Vi har befunnit oss i en stark tillväxtperiod. De senaste tio åren har vi dubblat antalet anställda. Vi brukar säga att det tar ungefär två år för en person att helt komma in i jobbet, så därför är det viktigt för oss att folk trivs och vill stanna. Och min erfarenhet är att människor som ges tillit inte bara tar ansvar för den, utan också trivs bättre.

I samma anda försöker man undvika micro managing.

– Rent krasst; många högutbildade personer, som våra ingenjörer, blir frustrerade om de detaljstyrs, och slutar vara lika effektiva. Får man istället själv styra över sin tid och kreativitet, så fungerar man bättre både på jobbet och hemma i familjen, säger Sverre Smemo.

FOTO: JEANETTE DAHLSTRÖM