Efter utbrändheten: “Jag har slutat okynnesjobba”
Nyhet 19 Mars, 2019

Efter utbrändheten: “Jag har slutat okynnesjobba”

Av: Unionen Opinion

1 av 4 kvinnor skippar lunchen för att hinna med jobbet. Susanna Rennemark tillhörde den kategorin – kvinnor som försöker tills de går sönder. För Susanna ledde det till utbrändhet.
– Idag är jag snällare mot mig själv, och jag ber min chef att prioritera om jag blir överhopad med jobb, för det är arbetsgivarens ansvar, säger hon.
Susanna jobbade som projektledare och marknadskommunikatör. Det var ett roligt jobb, där hon satsade allt och fick mycket uppskattning för sin duktighet – man gillade hennes go och effektivitet.
Ju fler indikationer jag fick på att jag gjorde ett bra jobb, desto mer ville jag bevisa.
Men hon fick också allt fler uppgifter (för hon var ju så duktig och kompetent), och försökte lösa varenda en, trots att situationen var ohållbar.
Jag var spänd mest hela tiden, alltid på alerten och körde 110 procent. Kände jag mig trött, så stramade jag upp mig själv och gjorde det som skulle göras. Ja, man skulle funka i alla lägen. Jag kan ha många bollar i luften idag också, men jag är inte jämt på tå på samma sätt som tidigare. Hon insåg så småningom att hon inte kunde jobba all sin vakna tid, så hon försökte skynda sig på jobbet. Hon skippade ofta pauser som fika och lunch, för att inte behöva ha så mycket att göra efter klockan fem.
Ja, idag när Susanna känner sig trött, så taggar hon ner ett tag – då ”skärpte hon till sig” och varvade upp istället. Visst sa hon flera gånger till sin chef att hon hade för mycket på sitt bord, men det fanns ingen vettig lösning, inga resurser att lyfta arbetsuppgifter från henne – de var helt enkelt för få personer som skulle sköta för många saker.
Det började med att jag fick fysiska besvär, som problem med axeln och ont i ryggen, men jag kopplade ju inte ihop det med stress, utan tänkte att det var min rygg som svek mig.
Hon är inte den enda: Unionens stressundersökning gjord av Novus visar att många, framförallt kvinnor, löser för hög arbetsbelastning med att maximera sin arbetstid. Var fjärde kvinna hoppar varje vecka över någon eller några luncher, för att hinna med sitt jobb. Susanna blev sjukskriven på halvtid i en månad, men då brakade det helt, för hon skulle plötsligt göra samma jobb på halva tiden.
Jag levde som i en virvelvind, i en slags ständig jakt för att få koll på läget.
Det gick så långt att hon till slut klappade ihop i en våg av panikångest, där hjärtat klappade, världen snurrade och hon bokstavligen trodde att hon skulle dö – och blev sjukskriven i ett halvår.
Jag tog all hjälp jag kunde få, läkaren på vårdcentralen som gav mig medicin, stöd av sjukgymnast, medicinsk yoga och psykolog, där jag fick börja om från grunden och bland annat lära mig känna hur kroppen känns när den är avslappnad. Första gångerna på den medicinska yogan låg jag som 10 centimeter ovanför mattan.
Även Trygghetsrådet och en arbetsförmedlare stöttade henne, så hon fick arbetsträna på Unionens regionkontor i Linköping. Nu jobbar hon som kommunikatör på Tekniska verken i Linköping.
Jag valde att byta arbetsplats. Det hade varit svårare att förändra mig och ”bli en ny” på mitt gamla jobb med mina gamla kollegor som vet hur jag brukade vara.
Att jobba heltid är inga problem, för hon vet hur hon ska göra för att värna om sig själv, sin själ och hälsa, bland annat genom att vara ”good enough”.
Om jag känner mig stressad och har för många uppgifter, så ber jag mig chef att hjälpa mig att prioritera, för det är arbetsgivarens ansvar. Jag känner också efter hur kroppen mår en stund varje dag. Och jag stänger av jobbmobilen när jag går hem för dagen, eller sätter den i alla fall i tyst läge.
Nej, hon varken okynnesjobbar eller stressar sönder sig själv längre, hon vet att priset är för högt.

Sätt gränser i det gränslösa arbetslivet – Susanna tipsar

  • Ta inte med dig jobbdatorn hem, om du inte verkligen måste.
  • Lämna jobbmobilen på arbetsplatsen, eller stäng i alla fall av ljudet. Sluta ha ständig bevakning på den på din fritid.
  • Ge dig själv en stund i stillhet varje dag, då du låter tankarna tystna, du kopplar upp mot kroppen och funderar på hur du mår. Det behöver inte vara någon komplicerad ritual, jag ger mig en stunds stillhet i bilen på väg till och från jobbet.

Du ska inte riskera din hälsa, för att hinna med allt på jobbet. Det är arbetsgivarens ansvar att skapa en god arbetsmiljö och ge sina anställda förutsättningar att klara av sitt jobb. Unionenopinion.se #uplugged

 

 

Comments are closed.