”Det är lite scary ibland”
Nyhet 1 November, 2017

”Det är lite scary ibland”

Av: Unionen Opinion

Mikael och Jennifer Jansch sålde lägenheten och tog med sina barn till New York. Det var en stor chansning. På plats startade de eget företag och levde länge utan både lön och skyddsnät.

Vad fick er att flytta till New York och jobba?

 “Jennifer hade bott i New York nästan hela 90-talet så hon kände staden innan och utan. När vi fick vårt tredje och sista barn 2008 så tog vi ut vår föräldraledighet, hyrde ut vår lägenhet i Stockholm och flyttade till New York för att se hur det var att bo där med barn. Allting funkade jättebra så vi bestämde oss för att satsa allt och flytta på riktigt. 2011 sålde vi vår lägenhet och det mesta av våra möbler i Stockholm och flyttade till USA.”

“Både jag och Jennifer ville starta eget företag. Vi visste att det visserligen är mer konkurrens i USA, men samtidigt kändes det lockande att flytta och lättare att starta eget rent administrativt och skattemässigt.”

Vilka är största skillnaderna att jobba i USA jämfört med i Sverige?

“Det är nog tempot som är den största skillnaden. Alla jobbar längre dagar och har inga som helst förväntningar på att ha fem veckors semester. De allra flesta har en till två veckor ledigt per år. En annan stor skillnad är rörligheten på arbetsmarknaden. Folk byter ständigt jobb, en normal amerikansk CV har 10-15 olika arbetsgivare.”

Har ni stött på några utmaningar längs vägen?

“Ja, att vara entreprenör är en enda lång serie av utmaningar. Tricket är att inte ignorera dem utan lösa dem vartefter och inte tro att de ska lösa sig av sig själva.”

“Den största utmaningen har nog varit ekonomin. Jennifer har byggt sitt bolag utan investerare. Hon har finansierat allt påse för påse, väska för väska. I och med att Bag-All gått så bra och ständigt expanderat har bankkontot åkt berg- och dalbana. Det är lite scary ibland.”

“Vi har hållit kostnaderna hela tiden. Men samtidigt har vi levt bra och balanserat. Kanske att vi inte har utnyttjat New Yorks utbud av roliga saker på det sätt vi hade velat. Det är en stor skillnad att bo i NYC jämfört med att komma in som turist med spendersbyxorna på.”

Var ni oroliga för hur jobb utomlands skulle påverka till exempel er pension, sjukpenning, föräldraförsäkring osv?

“Nej, inte direkt. Jag och Jennifer har inte sparat något alls i privata fonder eller dylikt. Vi har satsat våra pengar på företagande och håller tummarna för att det i slutänden ska ge bättre avkastning än en svensk pension.”

Hur tänkte ni kring det i förväg?

“Vi kände att pensionerna som man får via staten inte skulle räcka och tyckte att de privata fonderna tog hutlösa förvaltningsavgifter, så vi körde själva. När vi väl flyttade till New York körde vi full fart framåt och satsade allt på att få det att fungera med företaget.”

Hur har det blivit med till exempel sjukpenninggrundande inkomst och pension nu?

“Vi tänker inte på de frågorna nu heller. Vår satsning har gått hem. Jennifers företag Bag-All går som tåget. Hon växer i hela världen, finns i 26 länder och i pipelinen ligger att öppna butiker i Italien, Japan och Kuwait.”

Skulle ni rekommendera andra att jobba utomlands?

“Verkligen! Vi tycker att alla borde resa mer, arbeta i olika delar av världen och möta olika kulturer. Det är utvecklande och skapar mänsklig kontakt. Om man vågar och vill satsa på eget företagande så kan det ge ekonomiska fördelar.”

Vad önskar ni att ni vetat innan ni åkte?

“Det är verkligen tur att man inte vet hur lång tid saker och ting kommer att ta. Hade någon sagt till oss att ni kommer att få jobba utan lön i många, många år hade vi definitivt dragit öronen åt oss. Tur att vi var lyckligt ovetande och drog igång detta för det är ändå det roligaste vi gjort i hela våra liv!”