Sugen på nya skills? Här är din chans!
Nyhet 30 November, 2020

Sugen på nya skills? Här är din chans!

Av: Unionen Opinion

Sällan har behovet av att uppdatera sina skills varit så stort som nu – i automatiseringens tidevarv. Men hur ska man ha tid och råd att plugga när man har heltidsjobb, barn, hem och hund? Det nya studiestödet, som är på gång, kommer att lösa frågan.

OBS! Detta studiestöd finns inte just nu, kommer troligen till 2022. 

Hälften av alla anställda behöver nya skills de närmaste fem åren, visar en rapport från World Economic. Tidigare har de sagt att alla anställa behöver cirka 100 timmars kompetensutveckling innan 2022. Oavsett är budskapet tydligt: Vi behöver kompetensutveckling. Många av oss behöver komplettera med nya kunskaper, medan andra måste hitta ett nytt yrke. Och visst kan en del av det här ske i form av lärande på jobbet, men i de flesta fall behövs utbildning utifrån.

Men hur ska man som vuxen kunna plugga när studiemedlet från CSN ligger på dryga 10 000 kronor – samtidigt som man kanske har barn att försörja, ett hus, en bil…?  Lösningen på den frågan togs fram i de så kallade trygghetsförhandlingarna mellan fack och Svenskt Näringsliv (som PTK och Svenskt Näringsliv till slut skrev under på).

– I minst ett decennium nu har man pratat om behovet av livslångt lärande, samtidigt som möjligheterna till det har försämrats. Och ingen har knäckt en riktigt bra idé på hur det ska genomföras. Det här avtalet ger helt nya möjligheter, säger Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

Ja, kortfattat kan man säga att du som har jobbat i åtta år och har kollektivavtal kan utbilda dig på heltid i ett helt år (på heltid eller deltid) med ett nytt studiestöd. Tjänar du upp till 30 600 får du 80 procent av din lön i bidrag. Tjänar du upp till 66 800 kronor får du 65 procent av din lön. Staten betalar en del av det här, medan omställningsorganisationer som TTR pitchar in resten.

– Det är bra ur individen synvinkel. Du kan alltså välja vilken utbildning du vill, den du själv är sugen på och tycker att du behöver, utan att få godkänt från din chef. Kanske vill du komplettera med en kurs, för att kunna konkurrera med yngre, nyutbildade förmågor om de roliga jobben. Eller så vill du bli något helt annat, skaffa dig ett helt nytt yrke. Det går också bra, säger Martin Wästfelt.

Den som jobbar på ett ställe utan kollektivavtal får bara den statliga delen, varför? 

– Eftersom de företagen inte betalar in pengar till omställningsorganisationerna.

Att få ekonomisk möjlighet att plugga låter toppen, men hur får jag ledigt?

– Det ingår i avtalet, arbetsgivaren binder sig att ge dig ledigt.

Ytterligare en fördel med det här avtalet är att det omfattar även visstidsanställda. De har samma rätt till studierådgivning och studiestöd tillsvidareanställda.

Det låter fantastiskt, när kommer det här avtalet att börja gälla?

– Det är svårt att veta. Just nu utreds saken av regeringskansliet. Det här är ett oerhört omfattande avtal, som vi äntligen lyckats ro i hamn. Det måste förberedas på bästa sätt. Men om något år bör det vara sjösatt, säger Martin Wästfelt.

Här kan du läsa mer om det kommande studiestödet.