Amazon! Här är 5 tips för att lyckas i Sverige
Arbetsmarknad 27 November, 2020

Amazon! Här är 5 tips för att lyckas i Sverige

Av: Unionen Opinion

Amazon, vad trevligt att ni vill komma till Sverige och verka. Välkomna! Vi har på omvägar hört att ni har haft en del arbetsrättsliga problem i vissa länder. För att undvika att det händer här i Sverige har Unionen fem tips på vägen.

  1. Signa kollektivavtal. Det är den snabbaste, säkraste vägen till att få många rätt. I kollektivavtalet regleras nämligen saker som semester, arbetstider, arbetsmiljö och så vidare. För företaget är det praktiskt, för ni behöver inte förhandla om varenda liten grej med varje anställd. Och 9 av 10 svenskar har kollektivavtal. Självklart vill ni kunna rekrytera duktiga medarbetare, och då är det här en kvalitetsstämpel. Vi brukar kalla det för ”schyssta villkor.” 
  1. Ta facket i handen. Att var medlem i ett fackförbund är en mänsklig rättighet. Ändå vet vi att medlemskap i facket motarbetas på många håll i världen. Här i Sverige är det tvärtom. Cirka 7 av 10 löntagare är med i facket. Och här försöker företag och fack vara samarbetspartners, som genom samtal bidrar till bättre arbetsmiljö och lönsamma företag.
  2. Pitcha in till landet. En självklarhet kan tyckas, men vi nämner det ändå: Vill man använda sig av den svenska infrastrukturen och de förmåner och möjligheter som ges här, så ska man såklart också betala skatt och avgifter här.
  3. Värna de viktiga. GDPR-reglernas syfte är inte att krångla till det för företag och myndigheter, utan att skydda personuppgifter. Och era kunder och anställda är ju det viktigaste ni har – så var rädd om dem och respektera GDPR. Dessutom gäller ju förordningen som lag…
  4. Fika. Dels har man rätt till rast enligt arbetstidslagen, dels har vi en svensk sed som heter fika (då ingår ofta något gott till kaffet). Och det här är ett verkligt bra tips till chefer – för på arbetsplatser med flera gemensamma fikaraster per dag är stämningen inte bara bättre, utan folk jobbar också mer effektivt. Att fika lönar sig alltså.

Har ni fler frågor (eller kanske detaljfrågor) tveka inte att kontakta Unionen, så guidar vi er rätt. Vi är Sveriges största fackförbund med 700 000 medlemmar, så ni kan lita på att vi har koll. Tillsammans kan vi se till att det här går bra!


Vad blir konsekvenserna av Amazons etablering för den svenska handelsbranschen, för konkurrensen och arbetsmarknaden? Vad finns det för farhågor, vilka lösningar och möjligheter finns det?
Vad händer om utländska företag inte vill ansluta sig till den svenska arbetsmarknadsmodellen och följa våra spelregler? Vad kan de svenska facken göra?
Hör ordförande för fem svenska fackförbund.
  • Martin Linder, Unionen
  • Tommy Wreeth, Transportarbetareförbundet
  • Linda Palmetzhofer, Handelsanställdas förbund
  • Valle Karlsson, Seko
  • Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer
Moderator: Lisa Pelling, Arena Idé
Från 27 november

Comments are closed.