Idrottens fackförbund 11 Oktober, 2019

Ojämn spelplan – även i den internationella fotbollen

Ojämn spelplan – även i den internationella fotbollen – Shadé Jalali

Av: Shadé Jalali

I våras lanserad Unionen sin rapport ”Ojämn Spelplan” som kartlade skillnader i villkor och förutsättningar för kvinnliga och manliga fotbollsproffs  i Sverige. Efter detta har det hänt mycket inom svensk damfotboll. Utöver ett massivt intresse för rapporten slogs publikrekord i Fotbolls-VM och Sveriges brons ledde till en högre FIFA-rankning  (Sverige har nu plats sex från tidigare plats nio). Allt detta har gett en rejäl skjuts i jämställdhetsdebatten och allt fler undrar varför kvinnor ska ha det så mycket sämre än männen just inom elitidrotten. Även idrottsminister Amanda Lind påpekade bristen på jämställdhet i en debattartikel i Aftonbladet (”Jag är inte nöjd förrän idrotten är jämställd”).

De eldsjälar som länge arbetat för fotbollens utveckling påtalar att opinionen för en jämställd fotboll är större än någonsin, men också att det är långt kvar innan vi når dit.

Som idrottens fackförbund är vi inte nöjda förrän vi uppnår jämställdhet på alla arbetsplatser. Därför anordnade Unionen tillsammans med Fairpay och svenska Spelarföreningen ett frukostseminarium  om FIFPRos kommande rapport Raising our game på ämnet.

Rapporten är unik i sitt slag då den särskilt kartlägger arbetssituationen för kvinnliga fotbollsproffs runt om i världen, samt visar hur trender och det kommersiella intresset för damfotboll ökar allt mer. Då rapporten ännu inte lanserats globalt presenteras här en kort sammanfattning av resultaten:

  • 90 procent av kvinnliga fotbollsproffs överväger att lämna fotbollen på grund av ogynnsamma förhållanden. Många avslutar fotbollskarriären i 20-årsåldern för att bilda familj eller för ett bättre betalt arbete.

 

  • Globala trender såsom konsumentpåverkan, digitalisering och ökad opinion för jämställd idrott har en tydlig positiv påverkan på professionell damfotboll.

 

  • Över tre av fyra fotbollsintressenter tror att damfotbollens kommersiella tillgångar kommer att öka. Detta kommer att ske bland annat genom en jämnare fördelning av sponsorspengar och innovativa tv-sändningsstrategier.

 

  • Då kvinnors och mäns förutsättningar ser olika ut konstaterar rapporten det kommer att vara nödvändigt att i vissa frågor hålla samman, och i andra frågor hålla isär, dam-, och herrfotbollen. Sammanhållning behövs i frågor om anläggningar och infrastruktur. Frågor om kommersiella rättigheter och ekonomi behöver istället hållas isär.

 

  • Spelarna själva är viktiga för att driva fram frågor om bättre villkor och ersättningar. Nästan alla fotbollsproffs har uppgett att de är aktiva i sociala medier och att de använder sina konton för att visa upp sporten. Det är tydligt att spelarna har fått fler följare efter sommarens VM. Störst ökning var det för amerikanska Megan Rapinoe. Hennes följarantal ökade med 180 procent mellan mars och augusti 2019.

I filmen går det att se den debatt som den namnkunniga panelen på frukostseminariet förde efter att Caroline Jönsson från FIFPro presenterade rapporten. I panelen medverkar Caroline Jönsson, grundare av FairPay, vice ordförande Spelarföreningen, styrelseledamot Charlotte Ovefelt, jämställdhetsstrateg Brommapojkarna FIFPro

Helene Öberg, statssekreterare hos kultur- och demokratiminister Amanda Lind
Linda Wijkström, kommersiell chef EFD
Magnus Gidlöf, sponsringschef Swedbank
Peter Hellberg, vice ordförande Unionen