Historisk dag för ishockeyn!
Organisationer och föreningar 20 April, 2018

Historisk dag för ishockeyn!

Historisk dag för ishockeyn! – Shadé Jalali

Av: Shadé Jalali

Från och med nu är  svenska elitdamerna inom ishockey anslutna till Sveriges Ishockeyspelares Centralorganisation (SICO), som tillsammans med Unionen utgör spelarfacket. Det har tagit många år och mycket finns kvar att göra- MEN nu är båda landslagen inom ishockeyn organiserade och det är ett fantastiskt besked som kommer att finnas med i ishockeyn historiebeskrivning.

Kvinnorna ligger idag långt efter männen när det gäller löner oh villkor. Det är ytterst få damer som får jobba heltid med sin sport och många har ansett hockeyn vara mer av en hobby då de har haft andra jobb vid sidan av. Att damkronorna nu fattar beslutet att organisera sig kan betyda att förutsättningarna för damerna har börjat förändras. Sikten är inställt på framtidens spelare och det finns en medvetenhet om att det är hårt jobb som kommer att krävas för att förändra synen och villkoren.

Det här känns hel rätt. Nu ska vi jobba tillsammans för att skapa bättre förutsättningar för oss själva med framförallt för framtidens damspelare. Nu är det dags att ställa krav på både Svenska Ishockeyförbundet och SDHL för att vi ska få en bättre vardag, säger Erika Grahm, Damkronorna/MODO Hockey

Det råder ojämställdhet inom ishockeyn. Enligt en studie genomfört av SVT sport där de jämförde löner för män och kvinnor-var kvinnornas genomsnittliga månadsinkomst 99.7 procent lägre än männens. Samma undersökning visade att landslagsherrarna hade en genomsnittlig månadsinkomst på 3 819 318 kr. Landslagsdamernas motsvarande summa var 13 100 kr

Ishockeyn har med andra ord alla möjligheter att växa med fler duktiga spelare och organisering av spelare är ett viktigt steg i rätt riktning.

Comments are closed.