”Ju större man är, desto starkare röst får man”

Camilla Svanstöm

Camilla Svanstöm

Camilla Svanström är Global Program Manager på ett IT-företag men hon är också fackligt engagerad som ordförande för Unionenklubben. För Gabriella Westberg berättar Camilla om hur Unionen gör skillnad på hennes arbetsplats.

Vi hade aldrig haft så bra arbetsmiljö, så många semesterdagar och så bra föräldraledighet om vi inte hade haft starka fackförbund. Jag tror många unga i dag glömmer att tänka på varför vi har det så bra på arbetsmarknaden.

I höstas aviserade arbetsgivaren en policy om att slopa lönerevisionen. Ingen lönehöjning alltså? Det kom lite som en chock. Då var det skönt att ha Sveriges största fackförbund i ryggen. Vi la ner omfattande arbete med HR-chefen och till slut fick vi igenom att behålla lönerevisionen. Nu har vi fått högre lön.

Ju större man är, desto starkare röst får man. Själv gick jag inte med i Unionen utan i SIF, på 1990-talet. Då jobbade jag på ett annat IT-företag. Sedan när SIF och HTF gick samman och bildade Unionen 2008, hade jag redan börjat jobba på mitt nuvarande jobb. I dag är min titel Global Program Manager.

Jag har vunnit så oerhört mycket på att vara facklig, i form av både kompetensutveckling och personlig utveckling. Jag har gått på massor av föreläsningar och utbildningar, nu ska jag snart på ännu en ledarskapsutbildning.

häftigt att kunna medverka till att kollegor som mått dåligt får tillbaka glöden och viljan att jobba igen

Men det bästa är att man verkligen växer som människa. Det är så häftigt att kunna medverka till att kollegor som mått dåligt får tillbaka glöden och viljan att jobba igen.

På fritiden följer jag min son, som är 14 år, på fotbollsturneringar och träningar. Han spelar sex dagar i veckan, så det blir ganska mycket. När han kommer ut i arbetslivet om några år räknar jag med att han också går med i facket. Sverige är byggt på kollektivavtal, men som arbetsmarknaden förändras för närvarande, med allt färre fasta tjänster och mer tillfälliga jobb, är anledningen ännu desto större att jobba fackligt! Facket kommer inte att bli mindre relevant i framtiden.

Och så måste jag passa på att säga att vi har världens bästa ombudskvinna! Hon är ett fantastiskt bollplank och så kompetent. Tack!

Kommentera