Stor brist på viss kompetens i Sverige

Sverige har underskott på högkvalificerad arbetskraft och ligger i topp när det gäller obalans på arbetsmarknaden. Det visar en undersökning gjord av forskningsinstitutet Oxford Economics på uppdrag av det internationella rekryteringsföretaget Hays. Ett sätt att lösa problemet är arbetskraftsinvandring.

I undersökningen jämförs arbetssituationen i 33 länder. Sverige toppar listan med länder i obalans på arbetsmarknaden tätt följt av USA och Luxemburg. Belgien är det land som har i särklass bäst balans på arbetsmarknaden, följt av Schweiz och Kina. ”Det tyder på att vi har den mest pressade situationen med svårighet för näringslivet att hitta den kompetens de söker”, säger Johan Alsén, Sverigechef på Hays.

”Risken är i förlängningen att de internationella företagen väljer bort Sverige för att lägga nysatsningar i Belgien, Norge, Finland eller Danmark där det är betydligt lättare att hitta kompetent personal”, fortsätter han.

Sverige är ett kunskapsintensivt land med många företag som leder utvecklingen inom sitt område. Kompetensbristen beror enligt Johan bland annat på att Sverige gått väldigt bra under lång tid.

”Det är tufft att hålla sig på topp. Vi hade behövt ett utbildningssystem med hög flexibilitet, som matchar kompetensbehoven bättre. Jämfört med andra länder är vårt utbildningssystem mindre flexibelt, vi är långsammare och mindre skickliga på att anpassa utbildningarna efter näringslivets behov.”

Brist på rätt kompetens kan göra att vissa företag tvingas tacka nej till uppdrag. Det kan i värsta fall leda till att skapandet av nya jobb inte blir av. Ett sätt att lösa problematiken med underskott av kompetens är genom arbetskraftsinvandring.

”Spontant skulle jag säga att vi på kort sikt behöver arbetskraftsinvandring för att få tag på personer som passar för lediga tjänster. Sen borde man kunna jobba mer långsiktigt med personer som redan finns i landet och har invandrat. Det finns många människor som kommit hit på grund av kärlek eller jobb men det är fortfarande många arbetsplatser som kräver flytande svenska. Om fler företag skulle acceptera engelska skulle det till exempel göra det lättare att hitta byggingenjörer, projektledare och platschefer inom bygg i högre utsträckning än idag. Kanske i kombination med en utbildningsinsats i företaget”, säger Johan och fortsätter:

”För några år sedan var det byggkris i Spanien. Om svenska företag hade varit aktiva med att bearbeta personalen från Spanien hade man kunnat locka erfaren personal med byggteknisk utbildning till Sverige.”

Johan menar också att det svenska näringslivet inte nyttjar den potential som finns i Sverige.

”Vi svenskar stannar i genomsnitt fyra år på en arbetsplats, trots det är det många företag som inte anställer en 60-åring. Företagen letar efter unga med 5–10 års arbetslivserfarenhet, men man kanske ska våga satsa på äldre och även på de som har två års erfarenhet.”

Av: Tina Lindström Carlsson

Fakta: Mer om arbetskraftsinvandring och fler jobb

  • Hur ser Unionens klubbar på läget? Se film här.
  • Så kan företag slippa utvisningar. Läs mer om det här.
  • Brist på rätt kompetens gör att vissa företag tvingas tacka nej till uppdrag. Det kan i värsta fall leda till att skapandet av nya jobb inte blir av. Men det finns 4 utmaningar för att arbetskraftsinvandringen ska fungera smidigt. Se vilka här.
  • Att flytta till ett nytt land är ett stort beslut. Se hur ingenjören Irfan resonerade här.

Kommentera