”Jag har aldrig varit rädd för att misslyckas”

Anställd med projekt i mångmiljonklassen till företagare i en bransch i kris. Ändå anser hon att hon borde startat företag tidigare, och ser sin oräddhet för att misslyckas som hennes främsta egenskap.

I efterhand kan jag inte förstå att jag tvekade så länge att starta eget bolag. Jag har inte sett mig som entreprenör utan har tvärtom alltid älskat att arbeta på de bolagen jag varit anställd på. Samtidigt har mina arbetsplatser varit lite som att starta eget”

Hon startade sitt företag tillsammans med sin syster för att hon ville jobba mer med karaktärsdrivet innehåll för olika plattformar. I början när de träffade mediebyråerna upplevdes de som jättejobbiga. Hon gick från en anställning på ett produktionsbolag med projekt i mångmiljonklassen till att starta eget i en mediebransch som famlade efter nya affärsmodeller.

”Tuffast för mig i början var de enorma kontrasterna, från hybris ena dagen till att nästa dag känna att vi aldrig kommer tjäna några pengar”

Idéerna skulle visa sig framgångsrika och idag beskrivs Hannah Widell och hennes syster Amanda Schulman som den digitala världens motsvarigheter till Amelia Adamo.

”Att våga tro på sig själv är viktigt. Skapar god energi. Jag är fortfarande glad för varje tusenlapp vi tjänar”

Vilka egenskaper gör dig till entreprenör?

Jag har alltid haft en tro på mig själv. Det har jag haft med mig från uppväxten. Det gör också att jag aldrig varit rädd för att misslyckas. Samtidigt så orkar jag inte vänta på något, utan jag vill göra det nu! De bästa idéerna är de som blir av.

Brister i trygghetssystemen för företagare, som till exempel sjuk- och föräldraförsäkring, är ett hinder, inte minst för kvinnor i att starta företag – känner du igen det och hur tacklade du det?

Som entreprenör måste man vara beredd att jobba hårt. Vi jobbar med projekt och då måste man vända och vrida på allt. Vi jobbar lite hela tiden. Alla är inte beredda att göra det. Vi går aldrig hem. Fredagspodden släpps varje vecka året om sedan sex år tillbaka.

Vi startade vårt företag för att kunna skaffa så många barn vi vill. Vi ville kunna jobba så mycket som möjligt, och det är svårt att kombinera med föräldraledighet och sjuklön. Men vi ville kunna vara lediga två månader om året på Gotland och det har vi hållit fast vid. Vi ville också kunna ha så roligt som möjligt. Vi jobbar jämt men jobbar med något vi älskar.

Dina tre bästa tips för att fler kvinnor ska våga starta eget?

Skaffa sig en ”partner in crime”. En parhäst som gör dig modigare.

Att ha ordning och reda på ekonomi och bolagsbyggande antingen själv eller någon man anställer som tänker på att bygga stort.

Alltid ha med sig att rekrytering är det svåraste som finns.

 

Kort om Hanna

Ålder: 42

Yrke: Grundare och ägare i Perfect day media och Daisy Grace.

Motto: Aldrig stå still

 

Fakta: mer om kvinnors företagande

Unionens tre lösningar för att fler kvinnor ska starta företag se film

Andelen kvinnor som startar företag har bara ökat marginellt de senaste 10 åren, visar Unionens undersökning se film

Kommentera