Dotterns gångertabell gjorde henne till egenföretagare

 

Hon är serieentreprenören som grundat flera IT företag inom App-utveckling och spel. Men hon är inte programmerare och hennes resa började på allvar när dottern skulle lära sig multiplikationstabellen.

För sex år sedan när min dotter skulle lära sig gångertabellen letade jag efter en bra app. När jag inte hittade någon fick jag göra det själv, säger Susanne Birgersdotter

Susanna Birgersdotter är en entreprenör ut i fingerspetsarna och har hunnit driva företag i flera år. Men att ta steget in i tech-branschen var långt ifrån givet. Hon startade tech-bolaget trots att hon inte är programmerare och tog istället hjälp av utvecklare, programmerare och grafiska designers i Ukraina, Polen och Nepal:

”Du behöver inte starta bolag inom något du är utbildad i. Varför ska inte jag kunna bygga bolag inom andra branscher? Så länge du omger dig med rätt personal och har en bra app-idé så måste du våga ge dig in i nya branscher”

Det visade sig vara ett lyckorecept, som gjorde att hon kunde fokusera på att utveckla app-företaget. På 8 månader hann de utveckla 14 appar, varav en hälsoapp om 5:2 dieten lyckades nå första plats i app-store.

Vilka egenskaper gör dig till entreprenör?

Mod och uthållighet. Man måste vara otroligt modig för att bli entreprenör. Många tror att entreprenörer är rockstjärnor, men det kräver mycket skinn på näsan. Som entreprenör måste du ha koll på mycket. Du är vd, ekonom och innovatör i en och samma person. Det kräver mycket mod för att orka det.

När det går som sämst måste man lägga i sista växeln och jobba som hårdast. Jag tog sista steget och jobbade stenhårt när jag varit i krissituationer. Jag har hela tiden pushat på och aldrig gett upp. Men när det är som tuffast och det känns som ett moment 22 då är det viktigt att ha någon du kan bolla med som kan coacha och ge råd.

Och nu ger du själv råd till andra entreprenörer och ska till och med starta en entreprenörsutbildning i Sydafrika!

Jag har arbetet sedan flera år med programmerare i Sydafrika. När jag är där möts jag av unga sydafrikaner som är intresserade av att lära sig bli företagare. Många har spännande idéer och en stark vilja att bli entreprenör. Därför har jag valt att starta en skola där. Utbildningsinriktning för skolan kommer vara programmering, men det kommer även startas en entreprenörskola. Jag var faktiskt på Sydafrikanska ambassaden nyss, där de verkligen vill utveckla Sydafrika till ett entreprenörsland. Nästa plan är att bygga vidare på Stockholm Applications-lab och starta ett liknande Johannesburg App-lab i programmering och entreprenörskap för unga tjejer, som ville lära sig programmera.

1 av 3 kvinnliga egenföretagare i vår undersökning uppger att oro för sjukdom är ett hinder i att starta företag – känner du igen det och hur tacklade du det?

Att vara egenföretagare är tufft. Trygghetssystemet i Sverige kan tyckas bra, men de är främst anpassade till anställda och kommer inte i närheten av samma nivå för företagare. Om jag måste ta hand om mitt sjuka barn kan jag inte bara släppa företaget och sjukskriva mig. Kvinnor har ett större behov av trygghetssystemen. Jag tror att det är därför många är anställda.

Dina tre bästa tips för att fler kvinnor ska våga starta eget?

Mod, uthållighet och skaffa mentor. En mentor eller coach är otroligt värdefullt. När jag mår som sämst måste jag ha någon att prata med. Sök upp någon du följer och ser upp till och ha som bollplank.

 

Fakta om Susanne

Namn: Susanne Birgersdotter

Ålder: 43

Yrke: Serieentreprenör och grundare av iGotcha Game studios och Stockholm Applications AB

Motto: upp och hoppa och gå vidare

 

Fakta: mer om kvinnors företagande

Unionens tre lösningar för att fler kvinnor ska starta företag se film

Andelen kvinnor som startar företag har bara ökat marginellt de senaste 10 åren, visar Unionens undersökning se film

Kommentera